Leasing jako investice?

 

Ne všechny investice nám přinesou ekonomický zisk; některé – jako třeba nákup automobilu – poskytnou nezávislost a pocit prestiže. Na výhody i nástrahy finančních služeb při pořizování automobilu jsme se zeptali jedné ze zakládajících členek Dámského investičního klubu, Renaty Rosendorfské, ředitelky odboru Podpora prodeje a rozvoj produktů ve společnosti sAutoleasing.

Je u nás leasing jako finanční služba mezi zákazníky oblíbený?
Korporátní zákazníci ho využívají docela běžně, ale individuální klienti k nákupu automobilů upřednostňují úvěr. Přitom právě pro ně je leasing mnohem komfortnější. Cokoli se s autem stane, řeší leasingová společnost. Leasingové společnosti obecně pobočky nemají, své služby nabízejí prostřednictvím autosalonů. Z mého pohledu funguje lépe systém v Rakousku, kde přijdete na pobočku banky a poradce vám podle vaší finanční situace pomůže sestavit základní specifikaci vybraného vozu včetně předkalkulace. Současně vám doporučí nejbližší autorizovaný autosalon. Teprve potom vás kontaktuje jeho dealer, aby s vámi doladil objednávku.

Na co bychom si v případě koupi automobilu na leasing měli dát pozor?
Na začátku je důležité zvolit si jak autosalon, tak i leasingovou společnost s dobrým jménem na trhu. Je třeba být opatrní u atraktivních nabídek typu „K financování dostanete sadu zimních pneumatik a tankovací kartu zdarma“. Všechny takové „dárky“ klient ve splátce samozřejmě zaplatí. Je nutné podotknout, že se praktiky prodejců vozů i leasingových společností zlepšily. K tomu přispívá i skutečnost, že většina leasingových firem jsou dceřiné společnosti velkých bank. Prodejci renomovaných autosalonů vám vždy sdělí, že k financování můžete dostat ony zmiňované pneumatiky, ale zároveň prozradí i částku, o jakou se vám tímto dárkem navýší splátka.

Jak byste zhodnotila vliv ekonomické recese na českém trhu v oblasti leasingu během uplynulého roku?
Prodeje nových vozů klesly téměř o patnáct procent, zatímco nově registrované ojeté automobily jsou na pouhých šedesáti procentech své původní výše v roce 2008. Mnoho korporátních zákazníků se dostalo do problémů s peněžním tokem, a přestože naplánovali investice do obnovy vozového parku či strojů a zařízení, díky krizi a možná i nižším zakázkám od nákupů upustili. Jsou i firmy a jednotlivci, které ekonomický pokles zasáhl ještě hlouběji, a proto přestali splácet. Takže se nejen u nás objevila spousta zabavených vozů. A začarovaný kruh pokračuje v jejich odprodeji – díky snížení cen ojetých vozů oproti loňskému roku je totiž možný jen za mnohem nižší zůstatkovou cenu, než jaká byla před začátkem krize. Ztráty jsou letos hodně velké pro celou ekonomiku, protože podíl automobilového průmyslu je pro ni dost významný.

Co by podle vašeho názoru napomohlo k širšímu využívání leasingu? Chystáte nějaké exkluzivní produkty, kterými chcete přilákat klienty?
V budoucnu by mělo dojít ke změně v přístupu k vlastnictví vozů, konkrétně ve využití takového kvazi operativního leasingu, tedy dlouhodobého pronájmu vozů, jako je běžné v zahraničí. Na konci leasingové smlouvy vrátíte vůz prodejci a vezmete si do užívání jiný. Velký potenciál má podle mě finanční produkt, kdy klient složí kauci a dostane automobil do pronájmu. Mezitím se mu kauce na účtu leasingové společnosti úročí a po skončení smlouvy ji může využít k dalšímu pronájmu. Případně vůz odkoupí a kauci i s úroky si vybere. Co se týče exkluzivních možností přímo sLeasingu, tak právě od nového roku dostanete ke každé smlouvě kartičku, se kterou vás zdarma ubytují v jednom z více než tisíce vybraných hotelů v šestnácti zemích Evropy. Vy si zaplatíte na místě pouze polopenzi. Jedná se o komfortní hotely spojené s golfovým hřištěm nebo wellness, takže je to i skvělá inspirace pro víkend s partnerem.

Stála jste u zrodu Dámského investičního klubu. Jaká byla vaše nejlepší investice?
Jednoznačně do vzdělání. Studovala jsem MBA v Praze, pod univerzitou z Pittsburghu. Oproti studiu na české škole v devadesátých letech to byl obrovský rozdíl. Dojíždějí sem velmi schopní lektoři, kteří mají zajímavé praktické zkušenosti a běžně dělají i konzultace pro firmy v rámci svého akademického oboru.

Petra Doležalová, Bluewind

Pozn. : sAutoleasing je dceřinou společností České spořitelny, a.s.

Pro členky klubu