Damsky Investicni Klub

Investice jako zlatý poklad - Harper's Bazaar

HARPER'S BAZAAR, U jednoho stolu, Autor: Lukáš Dvořák  - 11.11.2009

Doba je zlá. V době finanční krize je třeba myslet nejen na současnost, ale také na budoucnost. To znamená snažit se peníze zúročit.

Jste spořivé?

Alena: Nějak zvlášť spořivá nejsem, ale myslím, zeje rozumné mít peníze stranou na budoucnost. Mám proto nějaké investice v akciích a dluhopisech.
Pavla: Nejsem vysloveně spořivá, ale ani rozhazovačná.
Lenka: Já ráda vynakládám finance za věci, co za to stojí, a nerada za záležitosti, které vypadají výhodně, ale ve finále za to nestojí. Spořivost se dá rozebírat z mnoha úhlů.

Jdete po ulici a uvidíte za výlohou extrémně drahou kabelku, která vás nadchne.
Přestože na ni máte, budete váhat nad tím, jestli si ji koupíte, nebo do toho půjdete po hlavě?


Lenka: Často cestuji a obzvlášť ráda a pravidelně do Itálie, kde ji určitě pořídím výhodněji. Když se rozhoduji nějakou dobu, zcela jistě objevím něco ještě lepšího. Nerada hromadím věci co do počtu, ale určitě bych si nějaký ten skvost v podobě kabelky dopřála.
Pavla: V tomto případě bych spořivá byla. Takovou kabelku bych si určitě nekoupila.
Alena: Já bych si ji stejně jako Lenka, pokud by byla skutečně neodolatelná, při první cestě do zahraničí pořídila za výhodnější cenu.

Jak motivujete svoje děti, aby si vážily peněz?

Lenka: Byli jsme s dcerou Magdalenou v Kapském městě a vzali jsme ji do chudinské čtvrti, aby viděla, jak někteří lidé také žijí. Znala podobné výjevy jen ze zpráv, myslela si, že to je naaranžované, neskutečné. Nevěřila. Učím ji, že nemůže mít všechno. Když nemá výsledky ve škole, tak jí například nekoupím počítač, po kterém touží, i když bych jí ho ráda dopřála. Rozhodně nedostává věci automaticky. Také dost často ztrácí nebo zapomíná věci, nejvíc se jí dotkne, když si ztrátu musí zaplatit z vlastních úspor. To si pak prakticky uvědomuje úsilí a čas vedoucí k naspoření určité částky versus vynaložení takto nabytých peněz za kompenzaci.
Pavla: Moje dvě dcery jsou skromné, netouží po věcech, nesledují módu a nikdy s tím žádný problém nebyl. Ale vynahrazuje nám to syn, který se naopak asi poslední rok vzhlédl v životě s určitým dostatkem a na rozdíl ode mne se orientuje v módě a touží po věcech, které jsou značkové a drahé. Ale třeba ho to přejde...
Alena: My děti ještě nemáme, takže čerpáme moudra odjinud. Bavili jsme se s manželem doma třeba o tom, jestli je dobré mít i u nás školní uniformy, protože děti se dnes hodně porovnávají, a v uniformách by se pak výrazné sociální rozdíly mohly smazat. Alespoň trochu.

Jaká byla vaše nejhorší investice?

Alena: Z hlediska cestovatelských zážitků byl nejhorší před pár lety golfový last minute do Tunisu. Z hlediska investic jsem žádnou velkou chybu neudělala. Spíš můžu vyprávět o jedné „investici", která je docela zábavná. Ve Švýcarsku jsem si koupila krásné šaty značky Armani - bílé hedvábné, na ramínka, za dobrou cenu, ale neměla jsem je ještě na sobě. Bílé hedvábné... kam si je mám vzít? Od pondělí do pátku chodím v byznys kostýmku a o víkendu na šaty nemám ani pomyšlení...
Lenka: Nevím o žádné špatné investici. Zní to asi nudně, ale nikdy v životě jsem vlastně výrazně neprodělala, nebo si to alespoň myslím.

Za co nikdy nelitujete peněz?

Lenka: Když to umožňuje situace a když je vhodná chvíle, za drahý kámen vsazený do šperku. Preferuji diamanty. Takový šperk je nejen krásný, ale i dekorativní a zároveň pokud si necháte poradit u odborníka, neměl by ztrácet na ceně, spíš stoupat.
Pavla: Myslím, že kupovat si šperky jako investici není špatný nápad, ale asi to chce mít silné finanční zázemí. I když někdo dá peníze na termínovaný vklad a někdo si koupí prstýnek... Nakonec cestování po Africe, Asii, Latinské Americe a kdekoliv jinde může být srovnatelná investice, i když její návratnost je jinde.
Alena: Pokud bych už měla rodinu, tak nelituji peněz za vzdělání a výchovu dětí. A z hlediska své profese bych řekla, že nejlepší investice v oblasti cenných papírů je ta, o které je i po letech člověk přesvědčený, že ho nezklamala.
Lenka: Já se pohybuji v oblasti investování do nemovitostí a umění, a to je skoro jistá investice, pokud tomu rozumíte. A proč jsem mluvila o diamantech? Protože je mám ráda. Z výrobců preferuji firmu Alo, protože v porovnání se světovými značkami má stejně kvalitní šperky za bezkonkurenční cenu a s doživotní zárukou.

Investujete také do charity?

Lenka: Spoluzaložila jsem neziskovku na podporu ženského umění, pobočku washingtonského muzea Friends of the National Museum of Women in the Arts. Momentálně pracujeme společně na projektu, který by měl získat prostředky na výcvik vodicích psů pro nevidomé a na podporu začínajících umělkyň. Spolupracujeme tím pádem i s nevidomými umělkyněmi - výtvarnicemi a hudebnicemi.
Alena: My přispíváme na děti prostřednictvím Unicef, v průběhu roku se většinou účastníme několika akcí spojených s charitou, kde pak přispíváme ad hoc. A jelikož mám moc ráda zvířata, pošlu občas peníze na ochranu zvířat nebo například do útulku. U nás v České spořitelně máme také charitativní projekty a zaměstnanci mají i vyhrazené volno na předem vybrané charitativní akce.
Pavla: Investice a charita, to je snad protimluv! V rámci adopce na dálku finančně podporuji peruánskou studentku Virginii z oblasti Cusca. Je jí šestnáct a je možné, že brzy budu adoptivní babičkou.

Mám sto tisíc. Jak byste mi každá sama za sebe poradila?

Alena: To je taková suma, že pokud ji nezainvestujete do vysoce rizikového typu investice s vysokým potenciálem výnosu, těžko na ní můžete zbohatnout. Nejběžnější formou uložení peněz jsou termínované vklady a spořící účty, když chcete vydělat trochu více, můžete zkusit dluhopisovou investici. Na trhu jsou také tzv. strukturované produkty, to znamená, že bez rizika ztráty vložených prostředků vyděláte třeba podle toho, jak se vyvíjí cena ropy nebo podle ceny akcií na pražské burze. Já bych to vložila do zážitků.
Lenka: Já bych se rozhlédla v Alo Diamonds, tím bych si udělala i radost. Z další části zbylých prostředků bych investovala do umění. Obraz můžete zhodnotit, třeba i několikanásobně, ale musíte mít přehled, nebo alespoň dobrého poradce.
Pavla: Jela bych do Tibetu. Tibet je nádherný, ale s postupující sinizací své kouzlo ztrácí. Ale pořád stojí za to vidět zlaté střechy středověkých buddhistických klášterů a lámy ve žlutém oděvu, projít se cestou podél modlitebních válců s vlajícími barevnými praporky nad hlavou, pozorovat bílé vrcholky Himaláje a od krásné Tibeťanky si koupit náramek.

Radí se s vámi kamarádky, když chtějí investovat? Nebo někam jet, pokud jde o paní Pavlu?

Pavla: Moje kamarádky jsou také nadšené cestovatelky a máme hodně společných zážitků. Neradíme se, ale plánujeme, prožíváme a pak vzpomínáme.
Alena: Kamarádky se o svých investicích se mnou určitě radí. A taky ohledně cestování i toho, kde se dobře nakupuje. Hodně žen, manažerek, podnikatelek, je aktivních v oblasti investic. I proto založila naše banka v roce 2008 Dámský investiční klub - já sama jsem zakládající členkou jeho Interního výboru. Hlavním záměrem klubu je vzdělávat ženy v oboru financí a investic.
Lenka: Kamarádky se se mnou radí. Tyto záležitosti spolu rády sdílíme.

Čím byste si udělala radost, kdybyste měla neomezené finance?

Lenka: Neumím si představit, že bych bezhlavě utrácela či nepřemýšlela i v případě, že bych měla neomezené finance. Ale jsem přesvědčená, že víc než krása šperku by pro mne byla cesta do vesmíru.
Alena: Pokud jde o to udělat si radost, asi bych si život zařídila tak, abych měla více volného času na rodinu, cestování, sport a další koníčky. Určitě bych taky zajistila finančně rodiče, aby si mohli jednou užívat důchod naplno.
Pavla: Nejen finance, ale i čas. Odjela bych na cestu kolem světa. Vlakem, autem, letadlem, lodí, pěšky... s batohem na zádech a s dcerou Janičkou vedle sebe. Je to můj dlouhodobý sen, oblíbený autor Richard Haliburton a jeho dobrodružné povídky jsou pro mne nekonečnou inspirací. *

„Odjela bych na cestu kolem světa. Vlakem, autem, pěšky, letadlem, lodí. S batohem na zádech/' KAM INVESTOVAT V DOBE KRIZE Do nemovitostí V případě investic do nemovitostí platí obzvlášť, že místo a správný čas jsou základem úspěchu. První velký projekt dokončený v době finanční krize u nás je Central Park Praha, urbanistické dílo, které bude jedinečným místem pro život v metropoli. K dispozici je tady, na rozhraní Žižkova a Vinohrad u parku Parukářka, více než pět set bytu. O celém projektu se hovoří jako o šestihvězdičkovém bydlení jednadvacátého století. Skvělé jsou služby nabízené v samotném bytovém komplexu - catering, venčení psů a hlídání domácích mazlíčků, přístup do DVD knihovny, odeslání a přijetí pošty či zajištění čerstvých řezaných květin, technická podpora pro počítače, i-home, Wi-Fi služby a jiné. Do zlata a drahých kamenů Pro zlato platí, že čím větší krize, tím více se na něm dá zbohatnout. Za poslední čtyři roky se jeho cena dokonce zdvojnásobila. Investice do diamantů není pro každého a k tomu, aby skutečně přinesla výraznější zhodnocení, je třeba investovat větší částky. Každý diamant je originál - zatímco cena některých může růst o desítky procent, cena jiných může naopak stagnovat či klesat. Za investici ovšem můžeme považovat i diamantový prsten jako dárek k narozeninám nebo k zásnubám. Do cenných papírů Přímé investice do cenných papírů vyžadují dostatek informací o jednotlivých trzích a v neposlední řadě také vysoké objemy peněz pro jednotlivé transakce. Do umění Investice do umění je alternativní dlouhodobou investicí. Za nejkratší investiční horizont se u investice do umění obecně považuje pět let. Trendem poslední doby je přesun zájmu investorů na současné umění - díla současných umělců lze pořídit za přijatelné ceny, přičemž investice se může několikanásobně zhodnotit. Poradenství samozřejmě poskytují i sami galeristé a odborníci z aukčních síní.




Pro členky klubu