Damsky Investicni Klub

Investice v jemném podání dam - Businesswoman

Businesswomen, Martin Chlouba, 13.6.2008

Hřebejkův filmový titul Musíme si pomáhat lze psát mnoha způsoby. Jedním z nich se inspirovaly dámy z České spořitelny. Patnáct manažerek založilo na začátku letošního roku Dámský investiční klub s cílem pomoci ženám investovat.

Výhradně mužská záležitost by se tak měla dostat do rukou něžného pohlaví. Diskuze o drahých doplňcích dam by podle představ klubu měla sklouznout i k rozborům toho, které loty koupit a prodat. Patnáct zakládajících manažerek nezastírá, že jde o marketingovou aktivitu České spořitelny. Na druhou stranu se jedná o první banku, která začala o investování žen nahlas mluvit. A jak se zdá, udeřila hřebíček na hlavičku. Za tři měsíce se do dámského klubu zaregistrovala téměř tisícovka žen - nutno podotknout, že také jeden muž - uskutečnilo se již první setkání.
“Měli jsme pocit, že je tu jistá díra, nikdo takovou aktivitu nemá, ženy jsou z pohledu bankovních institucí opomíjenou skupinou. Přes klub můžeme předávat zkušenosti s investováním, říkáme jim, že to není svět mužů,” popisuje manažerka klubu Romana Vlková.

U matky České spořitelny, rakouské Erste Bank, existuje podobná aktivita od roku 2000. Podle tamějších zkušeností ženy investují poněkud opatrněji a s menším rizikem než muži. Konkrétně méně investují do akcií či komodit a naopak více do podílových fondů. Míří na luxusní zboží a známé značky. Na rozdíl od mužů není jejich cílem rychle a snadno zbohatnout, ale spíše se zajistit na stáří či zabezpečit vzdělání dětí. “Nedá se ale paušalizovat, určitě najdeme velice dravé investorky. Ženy vyžadují více informací předem, využívají privátních poradců, než někam vloží peníze,” přibližuje ženský pohled na investování Romana Vlková.

Premiérové setkání hostil Kongresový sál České národní banky na konci března. Kromě přednášek o investování dámy potěšila módní přehlídka přední české návrhářky Denisy Nové či slavnostní raut. Večerem provázel Marek Eben a závěr vykouzlila houslistka Gabriela Demeterová. I to jsou odlišnosti od strohých investičních konferencí v podání mužů.

“Ženy zajímá nejen odborná část. Chtějí mít ze setkání zážitek, dozvědět se, jak vypadá poslední móda v Praze, co mají významné ženy na sobě a krásně se jim tam potvrdí to, že pro úspěch v managementu je důležité jako bojový prostředek použít i vzhled,” říká Romana Vlková.
První feedback vyzněl podle předpokladů - ženy se zajímají o investice do nemovitostí, fondů, luxusu a nerady slyší o běžných produktech, jako je například penzijní připojištění. “Velice si užívají diskuze, jak zacházet s investicemi. Není to mířené na bohaté klientky, ale i ty, které začínají tento svět objevovat od píky, jde o další půvab klubu,” říká Jitka Schmiedová, jedna ze zakladatelek klubu a zároveň ředitelka lidských zdrojů České spořitelny.

Kristýna Havligerová, další ze zakladatelek klubu, vidí jako hlavní cíl získat sebevědomí. “Některé ženy mají sebevědomí méně, v tomto uskupení mohou vidět, že vše jde, což se přirozeně promítne do jejich chování. Klub vytvoří komunitu, networking se nedělá u přednášky,” říká.
Jak jsou na tom samotné zakladatelky s investicemi? Tvrdí, že je pro ně klub přínosný. Jitka Schmiedová nazývá své portfolio vznikající od roku 1989 až dosud jako galimatyáš. “S investičními odborníky docházím k tomu, že tento guláš tak vůbec nemusí vypadat. V první řadě chci portfolio optimalizovat, v budoucnu se rozmyslím, kterou cestou jít,” říká.
“Seznamuji se s investicemi a rozhlížím se, jestli využít penzijní fondy nebo nějaké dravější instrumenty. Klub dává ženám možnost rozhledu,” tvrdí Kristýna Havligerová.

Asi nejvýstižněji popsala roli klubu Monika Laušmanová, která je v České spořitelně ředitelkou úseku Centrálního řízení rizik. “Věřím, že účast v Dámském investičním klubu je naprosto nová a jedinečná příležitost pro nás ženy, jak porozumět převážně mužskému světu investování, jak vědět více, získat informace, rozhodovat se i jak zdravě riskovat, být úspěšné a v neposlední řadě strávit příjemné chvíle v milé společnosti,” uvedla na webových stránkách klubu..

 

 

Pro členky klubu