Damsky Investicni Klub

Dámský investiční klub - reportáž z druhé akce, Prestige

Prestige 2008/2, Dámský investiční klub - reportáž z druhé akce,  27.11.2008


Česká spořitelna založila v únoru letošního roku Dámský investiční klub. Zaměřuje se výhradně na ženy, které banka vnímá nejen jako správkyně svých osobních, ale rovněž i rodinných financí. Je otevřený podnikatelkám, manažerkám na vyšších řídících úrovních, ostatním zaměstnaným ženám i těm v domácnosti - zkrátka všem, které se zajímají o investování a správu svých financí. Přestože klub existuje pouze tři-čtvrtě roku, registrovalo se do něj již 1350 členek ze všech koutů České republiky. Zhruba osmdesát procent z nich jsou klientkami České spořitelny a přibližně jedna šestina připadá na zájemkyně z Moravy. Klub má svoje webové stránky, vydává čtvrtletník Lady IN, a protože klade důraz především na osobní kontakt, pořádá několikrát ročně pro své členky i příznivkyně odborně-společenská setkání.

 

 První setkání si členky mohly užít koncem března v krásném a symbolickém místě, v Kongresovém sálu České národní banky v Praze. Mělo mimořádný úspěch a dostalo se mu mnoha pozitivních ohlasů.

 Druhá akce si dala trochu načas, ale výsledek stál 23. října 2008 rovněž za to. Poprvé se dámy sešly v moravské metropoli, Brně, v neobvyklém a inspirujícím prostoru Dvorany Centra Vysokého učení technického.

 Po uvítacím drinku a oficiálním zahájení „známým princem“, hercem Janem Čenským se úvodního slova ujal Jiří Škorvaga, náměstek generálního ředitele a člen představenstva České spořitelny. Nejprve připomněl genezi klubu a jeho inspiraci vídeňským Women Investment Club založeným kolegy z rakouské Erste Bank v roce 2002. Poté se věnoval především aktuální situaci na finančních trzích, která hýbe současným světem. Podle něho začala tato krize v USA jako důsledek vyhroceného konkurenčního boje hypotéčních bank.

 Krátký proslov měla i Romana Vlková, manažerka Dámského investičního klubu. Vyzdvihla především hlavní vizi klubu - vzdělávání v oblasti financí a investování směrované na ženy z různých sfér naší společnosti. Zmínila i jeho pozitivní „mezinárodní“ dopady: „Činnost Dámského investičního klubu se stále vyvíjí, doplňuje a mění. Jsme sice ještě na začátku, ale klub už slaví první úspěchy. Po jeho vzoru totiž vznikají další kluby ve skupině Erste – nedávno na Slovensku a další se rozjíždí také v Maďarsku.“

 Pěvecké části programu se na výbornou zhostila vynikající zpěvačka a známá herečka Yvetta Blanarovičová, která především španělskými rytmy nadchla všechny přítomné.

 Své pevné místo v rámci klubových setkání zaujímá i vystoupení čestného hosta. Tentokrát se neformální rozhovor odehrál mezi moderátorem akce a Vladimirou Papirnik, řídící partnerkou advokátní kanceláře Squire, Sanders & Dempsey. Šestá žena českého byznysu za rok 2008 zavzpomínala na své zajímavé rodinné zázemí (je sestrou známého spisovatele Jana Nováka) a připomněla také svoje Desatero "Jak řídit muže", které vloni sepsala na výzvu Hospodářských novin. „Práci, rodinu a své tři děti zvládám díky pomoci manžela. Snažit se být superženou, nemá smysl,“ vysvětlila.

 První z odborných přednášek nazvanou “ Moderní žena myslí na budoucnost“ srozumitelnou a vtipnou formou předvedli předseda představenstva a ředitel Penzijního fondu České spořitelny Jan Diviš a investiční poradkyně pro institucionální klienty České spořitelny Kateřina Dalecká. Nastínili demografický vývoj společnosti, upozornili na související rozdíly mezi ženami a muži a zdůraznili nevyhnutelnost penzijní reformy. Neopomněli ani doporučení vhodných investičních produktů v závislosti na věku a životním období.

Druhá prezentace ještě přidala na aktuálnosti. Téma “ Finanční trhy – rébus nebo jasná zpráva?“ si vybral hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Pokusil se vysvětlit paralely i rozdíly mezi současnou krizí a jejími předchůdkyněmi v 90. letech minulého století v Japonsku a především světovou depresí ve 30. letech 20. století.  Osvětlil příčiny těchto dějů, vybral i určitá investiční doporučení a především všechny přítomné uklidnil: „Každá krize jednou musí skončit.“

 Po skončení oficiálního programu na dámy čekal slavnostní raut, kde se odehrálo mnoho rozhovorů mezi odborníky a posluchačkami. I v tomto směru naplnilo setkání svůj vzdělávací cíl. A protože klub neopomíjí ani společenskou stránku, tak k neformální večerní náladě přispěla i ochutnávka vín za doprovodu cimbálové kapely Gracia. Zdálo se, že večer přál i nově navázaným přátelstvím. 

„Věřím, že dnešní akce splnila svůj účel a brzy vzroste ono klubové „moravské“ číslo – právě o nové spokojené členky,“ uzavřela večer Romana Vlková.

Dámský investiční klub plní funkci exkluzivního a nezávislého zázemí pro výměnu znalostí a zkušeností v oblasti investování. Členky klubu získají zdarma přístup k aktuálním a zajímavým informacím z oblasti ekonomiky, financí a investic právě v rámci odborně-společenských setkáních, ale i díky časopisu Lady In a webovým stránkám www.investicniklub.cz.

Klub usiluje o rozšiřování odborných vědomostí v oblasti vývoje na kapitálových trzích, nových investičních instrumentů, konkrétních investičních strategií. Na jeho půdě komentují fundovaní odborníci stav na finančních trzích a napomáhají tak v hledání východisek z možných složitějších situací. Na společných fórech také představuje přední odbornice a úspěšné ženy, které se dokáží srozumitelně podělit o poznatky ze svých oborů i zajímavých životních osudů. Příjemným efektem jeho činnosti je navazování a prohlubování neformálních vztahů v rámci klubových odborně-společenských setkání. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro členky klubu