Damsky Investicni Klub

Ženy jsou dobré investorky, nerady ale riskují - Hospodářské noviny

Hospodářské noviny str. 10 Top 25 žen, autor: Martin Petříček - 20.10.2009

Ochotu podstoupit riziko ovlivňuje u žen podle poslední studie množství testosteronu.

Průzkumů a studií, které sledují rozdíly při investování mezi muži a ženami, existuje celá řada. Jejich výsledky se mnohdy rozcházejí, jedno však mají společné.

Většina analýz se totiž shoduje, že ženy investují obvykle s větším rozmyslem než muži. Při rozhodování o investičním stylu dávají přednost dlouhodobé jistotě před vyšším okamžitým výnosem, který ale obvykle doprovází i značné riziko.
„Ženy si investice více prověřují a mají tendenci vstupovat do dlouhodobějších strategií, možná právě z toho pramení jejich konzervativismus,“říká předsedkyně švýcarského ženského investičního klubu Smart Ladies Investment Club Rosmarie F. Oehninger.

Podle nedávného průzkumu České spořitelny jsou tak mezi ženami oblíbené bezpečnější produkty jako stavební spoření či méně rizikové fondy. Více než muži také ženy podle analýz využívají rad poradců, od kterých čekají větší množství důkladnějších informací.
Nedávný průzkum společnosti Digital Look, který analyzoval 100 tisíc portfolií investorů ve Velké Británii, že ženy, drobné investorky, které k obchodování využívají internet, telefon nebo investiční kluby, si vedly lépe než profesionální makléři. Zatímco během sledovaného období vzrostl akciový index FTSE o čtyři procenta, průměrné „ženské“ portfolio si polepšilo o 10 procent. Muži, drobní investoři, si v průměru připsali šestiprocentní zhodnocení portfolia.

Vztah k finančnímu riziku mezi muži a ženami má podle studie, kterou provedli vědci na Northwestern University a University of Chicago mezi více než pětistovkou studentů MBA, biologický původ.
„Rozdíly v množství mužského hormonu testosteronu mohou ovlivnit důležité aspekty ekonomického chování a kariérních rozhodnutí,“ říká jeden z autorů studie Dario Maestripieri. Vyšší hladina testosteronu se podle studie projevuje v nižší averzi k riziku. Ale pozor! Platí to jen pro ženy, u mužů se tato korelace neprojevila.

Dosud se soudilo, že za rozdíly mohou spíše společenské faktory a role, které se ženám přisuzují. Ženy se mohou se svými zkušenostmi podělit třeba v Dámském investičním klubu České spořitelny, který funguje už skoro dva roky Setkání klubu se konají několikrát ročně a zpravidla se při každém z nich setká několik set členek.

O autorovi| Martin Petříček, martin.petricek@economia.cz

Pro členky klubu