Chytré investování přináší ovoce

 
Sen o tom, že se stane rentiérem, se splní jen málokomu. Získat investováním peníze na horší časy či důchod není ovšem tak nereálné. Důležité je začít co nejdříve, investovat pokud možno pravidelně a dodržovat stanovenou strategii.

V ČR kdysi kolovala představa, že řada Rakušanů chodí do předčasného důchodu ve věku kolem 50 let. Penzijní připojištění, životní pojištění a jejich investice jim totiž vydělaly tolik, že si to mohli dovolit. Jde zřejmě spíš o fikci než realitu. Přesto je chybou spoléhat se jen na pravidelný příjem v práci a později na státní důchod, jehož výše stále reálně klesá. Tento výpadek v příjmech nám mohou nahradit investice.


Investice jako prostředek ke zvýšení životní úrovně

Než začneme investovat, je třeba vyřešit Nerudovskou otázku Kam s nimi?, tedy s penězi. S vkladní knížkou či penězi na termínovaném či spořicím účtu kvůli nepříliš vysokým úrokům nevystačíme. Penzijní připojištění a stavební spoření jsou díky státní podpoře výhodnější, ale jen při relativně malých investicích
.
Pokud si dáme pro strýčka Příhodu stranou několikanásobek platu a stále nám něco zbývá, nemá smysl nechat tyto peníze ležet ladem.

Vidina vysokých výnosů láká část nezkušených investorů k nákupům akcií či akciových fondů. Věří, že to bude terno, na druhé straně ale netuší, že také mohou o hodně přijít. Velký výnos je totiž spojen s vysokým rizikem.

Je tedy lépe riskovat s vidinou vyššího zhodnocení peněz nebo se držet při zdi a vydělat míň? Tuto rovnici si musí vyřešit každý sám. Naštěstí má k dispozici dvě vodítka.

Prvním jsou investiční testy, neboli poměrně jednoduché otázky, jejichž cílem je zjistit, kdo je ochoten při investování víc riskovat a kdo je naopak spíše „konzerva“. Tomu by měla odpovídat diverzifikace investorova portfolia. Někdo zkrátka preferuje akcie, jiný konzervativnější dluhopisy. Přeloženo do „češtiny“: někdo chce „hodně“, preferuje výnos, a je také ochoten podstupovat určitá rizika s tím spojená, někdo upřednostňuje „málo“, zato ale bezpečněji.

Velmi důležitou roli hraje také délka investice. U rizikovějších investic, jako akciové fondy, by měla činit alespoň pět let, u nejméně rizikových fondů peněžního trhu půl roku až rok.

Je velmi důležité dobře odhadnout, za jak dlouho bude investor peníze potřebovat a podle toho si vybrat příslušný investiční nástroj. A snažit se svou strategii dodržet.

Nemá smysl investovat na pět i více let do instrumentů peněžního trhu, které příliš nenesou. Současný vývoj na trzích ovšem na druhé straně ukazuje, jak riskantní může být, pokud by někdo investoval do akcií či akciových fondů na pár měsíců.

Ideální je začít s investováním co nejdřív, investovat dlouhodobě a využít akcií či dalších nástrojů, které jsou při dlouhém investičním horizontu nejvýnosnější. A pokud vám pravidelně zbývá určitá částka, investovat pravidelně.

Pravidelné investice totiž snižují riziko neúspěchu. Z prostého důvodu – pokud investujete v době, kdy jsou trhy nízko a akcie levné, za stejný peníz získáte více akcií nebo podílových listů fondu než když jsou trhy vysoko. Jeho výnos se navíc počítá z nízkého základu.

Investování je zkrátka fascinující záležitost. I proto, že v něm jde „jen“ o peníze. Začínat nicméně v duchu populární Komenského výukové metody škola hrou se nemusí vyplatit. Kdo chce eliminovat riziko, že přijde o peníze, měl by se alespoň v prvé fázi raději svěřit do rukou profesionálů.

František Mašek, Finmag


Slovník použitých pojmů

Akcie – je cenný papír, s nímž jsou spojena práva majitele akcie (akcionáře) jako společníka podílet se na řízení akciové společnosti, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při zániku společnosti. Akcie mohou být kótovány a obchodovány na burze.
Diverzifikace – rozložení investic v portfoliu do různých investičních nástrojů za účelem snížení rizika.
Dluhopis – je obecně cenný papír vyjadřující dlužnický závazek emitenta vůči každému vlastníku tohoto dokumentu. Emitent je povinen splatit k určitému datu dlužnou částku ve jmenovité hodnotě a vyplatit z ní k určitému datu výnosy. Podle emitentů dělíme dluhopisy na veřejné (stát, municipality, ...), korporátní (firemní) a hypotéčních zástavní dluhopisy (listy). S dluhopisem nejsou spojena práva akcionáře.
Investiční nástroje – jednotlivé cenné papíry, jednotlivé třídy aktiv – akcie, dluhopisy, atd.
Riziko – možnost vzniku události s výsledkem odchylným od předpokládaného cíle, a to s určitou objektivní pravděpodobností.












Pro členky klubu