Mýty na důchod nevydělají


Mnohé Češky či Češi se bojí pátku třináctého, nebo když jim přejde přes cestu černá kočka. Také investování provází řada pověr. Kdo chce být úspěšný, měl by je ignorovat, řídit se tím, co chce, na co má a hlavně dodržovat zvolenou strategii.

Je lepší utrácet či investovat? Řada žen asi zvolí první možnost. Mezi oběma odpověďmi nemusí být přitom z určitého pohledu velký rozdíl. Koupě pěkné kabelky je totiž svým způsobem zajímavou investicí, na které může žena díky zvýšené pozornosti okolí vydělat. Dlužno ale dodat, že zatímco hodnota dobré investice časem roste, sebehezčí kabelka vyjde z módy a je si třeba koupit jinou. Jednu z možností, jak její nákup financovat, nabízí právě investování.

Pod pojmem investice si mnohé dámy nejspíš představí zlato, diamanty, šperky či umělecké předměty a čekají, že na jejich koupi, pokud je nedostaly darem, vydělají. Tato představa je ale, jako jiné mýty, které zmínili na prvním večeru Dámského investičního klubu České spořitelny Monika Laušmanová a Radek Urban, mylná.

Zisk a riziko

„Rozšířený je hlavně mýtus, že když investice vydělávala, bude tomu tak i v budoucnu,“ uvedl Urban. Přes varování odborníků tak mnozí dál investují „podle novin“. Typickým příkladem jsou podílové fondy, kdy si investoři z jejich přehledu vyberou ten s nejvyšším ročním výnosem. Toho by však dosáhli, pouze pokud by investovali před rokem. Správci fondů ale – nikoliv náhodou – varují, že dosavadní dobrá výkonnost nezaručuje, že se bude fondu dařit i v budoucnu. Důležité tedy je orientovat se především podle dalších informací.

Známá poučka říká, že kdo hledá vyšší výnos, musí počítat s větším rizikem. Představa, že se mu dá vyhnout, třeba tím, že spoříme do slamníku, patří mezi další mýty. Je tu přece riziko požáru. Takto „uložené“ úspory navíc znehodnocuje inflace.

Každý investor musí počítat s několika základními riziky - tržním, kreditním a rizikem likvidity. „První představuje nepříznivý vývoj cen akcií, měn, úroků, komodit či nemovitostí, díky němuž ztrácí investice na hodnotě. Pro běžného investora je tržní riziko nejvýznamnější. Riziko kreditní zase znamená, že protistrana, s níž máme uzavřenu nějakou smlouvu, nesplní svůj závazek,“ řekla Laušmanová. Příkladem pro tržní riziko může být změna úrokových sazeb. Kdyby například sazby výrazně vzrostly a klient měl smlouvu z doby, kdy byly mnohem níže, může být rizikové, či spíše nevýhodné, i stavební spoření. Příkladem kreditního rizika byly zase třeba některé kampeličky.

Umění je terno, ale…

V době, kdy akcie nebo akciové podílové fondy ztrácí, často roste zájem o umění nebo komodity. Umění nabízí zajímavé příležitosti, investoři ale nesmí dát na další mýtus, podle něhož jsou sběratelská aktiva bezpečná a jejich ceny pouze rostou. I umění podléhá módě, nehledě k nebezpečí, že koupíte padělek. Zde se navíc setkáváme s dalším typem rizika - s rizikem likvidity. Možnost, jak umělecký předmět rychle a efektivně prodat, je poměrně omezená. Komodity si většina z nás přímo koupí jen těžko, nechat si k domu přistavit několik barelů ropy či vagon pšenice není moc reálné. Běžně si ale můžeme koupit finanční nástroje, které jsou od nich odvozené. U komodit bychom si ale měli být vědomi toho, že tato třída aktiv je, stejně jako akcie, vysoce volatilní, neboli jejich hodnota je silně kolísavá.

Zastavme se chvíli u rizika. Jak bychom ho měli vnímat? Jde o kolísání trhu, díky němuž může hodnota investice stoupat i klesat. Rizikem je možná odchylka od investorova očekávání, způsobená zpravidla nečekaným vývojem trhu nebo událostí, jež trh ovlivní. Kromě tržního vývoje závislého na velkém množství faktorů může jít i o chybnou investiční strategii či o podvod.

Riziku se při investování v podstatě nelze vyhnout. Lze ho však velmi efektivně řídit a snažit se je pokud možno co nejvíc eliminovat podle toho, jaký jsem investor. Je velmi důležité znát sebe sama, ujasnit si, co od investice očekávám a jaká rizika jsem ochoten akceptovat a podstupovat. Správná volba investiční strategie vychází ze zjištění investorova „rizikového profilu“. Například investice takzvaně „na doraz“ – do níž vložíte poslední korunu, se může, ale také nemusí, vyplatit.
„Tak jako banky musí mít dost kapitálu pro pokrytí případných ztrát podle zákona, tak i investor by měl disponovat volnými penězi a být schopen unést případnou ztrátu bez existenčních problémů. Předpokladem je, aby byl také schopen se s rizikem vyrovnat i psychicky. S jak velkým? To záleží na volných penězích a nátuře investora,“ upozorňuje Laušmanová.

Rozloučit se je třeba i s dalším mýtem, že lepší firmy nabízejí vyšší úroky či výnosy. Zde se setkáme s rizikem kreditním. Aby byl o investici zájem, musí naopak méně spolehlivá společnost investorům nabídnout víc než ta dobrá. Jako daň za riziko, že nedostojí závazkům.

Neplatí ani představa, že při půjčce peněz na delší dobu investor nutně získá vyšší úroky. Stěžejní je situace na trhu. Pokud si trh myslí, že budou v budoucnu dlouhodobé úroky nižší než krátkodobé, jsou dlouhodobé půjčky skutečně levnější.

Je risk zisk?

Rizikovost investic je rozdílná. „Podíváme-li se na jejich výnosy v poslední době, lze najít příklady, že velmi rizikové neboli volatilní investice přinesly poslední rok velké zisky – například akcie ČEZ, ale i velké ztráty – třeba akcie Philip Moris,“ řekl Urban. Je se tak třeba rozloučit i s mýtem, že risk rovná se zisk. Ale i s názorem, že kdo neriskuje, nic neztratí.

Do roviny bájí patří i představa, že investice na čtyři roky přináší čtyřikrát větší riziko než investice na rok. Pokud je náš investiční horizont delší, pak je průměrné roční riziko nižší než riziko investice na jeden rok. Riziko roste ne lineárně s časem, ale přibližně s odmocninou v čase, tedy za čtyři roky je jen dvakrát větší riziko.

Důležitá je i diverzifikace neboli rozložení rizik. Zdánlivě, což rovněž patří do roviny bájí, je souběžná investice do akcií, dluhopisů či komodit, daleko riskantnější. V praxi je tomu naopak. Jde totiž o trhy, které se většinou chovají odlišně. Pokud jeden ztrácí, další tuto ztrátu může snižovat a někdy přináší i něco navíc. Stěžejní je najít optimální mix těchto produktů, v závislosti na rizikovém profilu každého z nás.

Pozor na cizoměnové investice!

Veřejnost podléhá i dalšímu mýtu a považuje za nejjistější investici zlato. I jeho ceny velmi kolísají, navíc si je třeba, jak upozorňuje Urban, uvědomit, že se s tímto kovem obchoduje v dolarech. Co je platné, když cena zlata za rok posílí o 30 procent, když nás o velkou část tohoto zisku připraví posilující koruna! Obecně můžeme říci, že dalším rizikem, které bychom neměli opomíjet, je riziko měnové. Pokud „žiji“, tedy vydělávám a platím v koruně, musím si při investici v cizí měně připustit i riziko směnného kurzu mezi korunou a měnou mé investice. Toto riziko lze ale eliminovat tzv. měnovým hedgingem neboli zajištěním.

Místo mýtů je tedy třeba vycházet z reality, svých finančních možností a psychologického profilu. A snažit se při investování co nejlépe využít informace, které jsou k dispozici. Jak k získání peněz pro koupi zajímavé kabelky, tak jako prostředku ke spokojenému a nezávislému životu.
František Mašek, Finmag

//Pozn. red.: další informace viz. prezentace Fakta a mýty o investování i riziku, autoři: M.Laušmanová a R.Urban. Zdroj: www.investicniklub.cz/O klubu/Aktivity klubu/První setkání.../Prezentace...//

Pro členky klubu