Od pazourku po fondy

Výměnu pazourku za oštěp či novou kožešinu nelze srovnávat s dnešními obchody na burze. Na druhé straně v obou případech jde o obchod!

Archeologické vykopávky dokazují, že investování má ve světě velice dlouhou tradici. Výměnný obchod, jak lze počáteční investice z určitého pohledu chápat, nebo první využití peněz, k němuž údajně došlo již před 4500 lety v Mezopotámii (mělo se platit odváženými kousky stříbra), lze stěží přirovnat k nákupu akcií Microsoft nebo koupi podílových listů akciového či jiného fondu.

Není přitom sporu o tom, že právě vůně peněz investování velmi pomohla. Byť ji provázely od samého začátku určité specifické problémy. Jeden ze serverů totiž jízlivě upozorňuje, že peníze, rozuměj mince, byly poprvé použity v Persii v roce 776 př. n. l. a hned o den později se již objevil jejich první padělatel. Mince se v té době používaly také v Číně. Tam se rovněž, v desátém století našeho letopočtu objevily první bankovky.

Je zajímavé, že historie cenných papírů je ještě o pár století starší. První zmínku je možné najít již v době alexandrijské, kdy dlužník potvrzoval bankéři svůj závazek tím, že mu vystavil a podepsal dlužní list. Od bankéře za to dostal potvrzení o přijetí vkladu. Ve středověku pak využívali cenné papíry, které se podobaly těm dnešním, knížata, papežové a jiní vysocí hodnostáři.

Z řady mezníků, které provázely obchody a finančnictví, stojí samozřejmě za pozornost také vznik burz cenných papírů. První vznikla v roce 1531 v Antverpách. V současné době má většina z nich elektronickou podobu, včetně té největší Newyorské (New York Stock Exchange – NYSE), která se loni sloučila s panevropským Euronextem, a jejíž kořeny sahají již do roku 1792. Některé, včetně New Yorku, si ovšem z propagačních důvodů ponechávají i svůj parket, na němž se dál využívá „metoda veřejného křiku“. Druhou největší burzu na světě představuje americký trh NASDAQ, v Evropě je dál považována za nejvýznamnější londýnská.

Nelze také opomenout obchodování s komoditami, neboť nejen cenné papíry byly v historii lidstva důležitým způsobem investování. Od 17.století totiž začaly vznikat burzy na zboží v celé Evropě, mezi první patří obilná burza v Amsterdamu založená v roce 1617. Největší světovou komoditní burzou je Chicago Board of Trade, která funguje od 3.dubna 1848.

Pražská burza, přesněji Burza cenných papírů Praha, která zahájila obchodování před patnácti lety, a to 6. dubna 1993. Navázala tak na úspěšnou předválečnou tradici, ale se světovými burzovními giganty se nemůže měřit. Před pěti či více lety se dokonce spekulovalo o jejím možném konci. V porovnání s minulostí tak zaznamenala ústup ze své slávy. Po skončení kuponové privatizace se na ní totiž obchodovalo s téměř 2000 akciovými tituly, což je počet, jímž konkurovala i New Yorku. Počet akcií v Praze ovšem výrazně klesl a dnes jich je několika desítek. V souvislosti s přijetím České republiky do EU však obchody na tomto trhu opět výrazně vzrostly a Praha bojuje o své místo na středoevropském Slunci.

Jiným mezníkem v investorské historii byl vznik prvního investičního fondu – Massachusetts Investors Trust v roce 1924 v Bostonu. K hromadnému rozšíření fondů došlo ovšem až o několik desítek let později. Dnes mají investiční a zejména penzijní fondy na trzích dominantní postavení.


František Mašek, Finmag




Pro členky klubu