Asijská cesta na vrchol


Fenoménem nového tisíciletí je prudký růst velkých rozvíjejících se ekonomik známých jako BRIC, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny. V objektu našeho zájmu se ocitla Asie, protože Čína překonala svou ekonomickou velikostí Japonsko, a stala se tak po USA druhou největší ekonomikou světa. Co mají jmenované trhy společného, a co je naopak odlišuje, prozradí srovnání s jejich „předskokany“ v industrializaci a ekonomickém růstu, tedy s Japonskem a Jižní Koreou.

Čína a Indie patří mezi kolébky civilizace

Pohled do historie prozradí, že Čína i Indie patří mezi kolébky civilizace. Čína byla přibližně od 7. do 14. století vyspělejší než zbytek světa. Přesto obě země až donedávna patřily mezi velmi chudé a přes obrovský pokrok v posledních několika desetiletích stále v průměru výrazně zaostávají za vyspělým světem.

Příčin tohoto zaostávání byla celá řada a jde pochopitelně o velice složitý fenomén. Ale při značné míře zjednodušení lze u Číny identifikovat jako důležité faktory kombinaci izolace a velice konzervativní politiky vládnoucí úřednické vrstvy. U Indie pak sehrála svou roli politická rozdrobenost indického subkontinentu a rigidní kastovní struktura společnosti. Zatímco Evropa od renesance procházela obdobím akcelerujícího pokroku, Čína se uzavřela do stagnující struktury, která pokrok nejenže nepodporovala, ale dokonce odmítala. Indie se zase topila v nekonečných válkách lokálních vládců, dokud se nestala korunním klenotem britské koloniální říše.

Konec dvacátého století ve znamení rychlého růstu

Po většinu dvacátého století oba státy trpěly problémy, které podstatně brzdily jejich rozvoj. V případě Číny hrála negativní roli zejména japonská okupace značné části jejího území, následovaná občanskou válkou a devastujícím komunistickým režimem vedeným Mao Ce-tungem. Až od osmdesátých let umožnily ekonomické reformy zavedené Tengem Siao-pchingem přechod k postupně akcelerujícímu růstu. Indie byla až do poloviny dvacátého století kolonií Velké Británie. Její osamostatnění provázel rozpad podle náboženského klíče na Indii a Pákistán (který se ještě v roce 1971 rozdělil na vlastní Pákistán a Bangladéš). Ekonomický růst samostatné Indie pak byl dlouhá desetiletí zpomalován a brzděn kombinací byrokracie, korupce, přeregulovanosti a snahy o socialistické experimenty.

Oba asijští giganti měli následováníhodné vzory v Japonsku a v Jižní Koreji. Japonsko zahájilo přechod mezi vyspělé průmyslové státy hlubokými reformami už v devatenáctém století a ve druhé polovině dvacátého století se díky agilitě svých podniků vyšvihlo na špici průmyslově vyspělých států. Jižní Korea se zpožděním zhruba dvaceti let japonský ekonomický úspěch do značné míry napodobila.

Pod lupou

V čem jsou si tyto rychle se rozvíjející ekonomiky a jejich předchůdci podobné, a v čem se naopak liší? Co představuje jejich konkurenční výhody, a co brzdí jejich rozvoj? Čína je kulturně a historicky blízká Japonsku a Koreji. V minulosti se výrazně ovlivňovaly, přičemž Čína po dlouhá staletí představovala pro ostatní země hlavní zdroj inspirace. Všechny tyto státy se vyznačují dlouhou tradicí dobře fungujících a organizovaných byrokratických systémů, což je jejich velkou výhodou. Zmatky a rozvrat ve státní správě totiž představují pro mnoho rozvíjejících se zemí velký problém snižující kvalitu institucionálního prostředí. To je nutnou podmínkou pro udržitelný ekonomický růst. Specificky Indie je na tomto podstatně hůře. Uvedené státy se také vyznačují velmi dobrou pracovní morálkou, solidní úrovní vzdělanosti a disciplinovanosti svých občanů. Pracovitost Japonců je pověstná, Korejci se jim přinejmenším vyrovnají. Čína má proti těmto státům výhody v nízkých nákladech na pracovní sílu a také v tom, že má stále možnost značně zvyšovat počet pracovníků v průmyslu prostým odlivem ze zemědělských oblastí.

V Indii je situace komplikovanější z hlediska obecné úrovně vzdělanosti, organizovanosti a disciplinovanosti pracovníků, což je dáno odlišným kulturním, politickým a ekonomickým vývojem. Výhodou Indie je pak angličtina jako místní dorozumívací jazyk, což umožňuje využití indických pracovníků v řadě podpůrných služeb. Proto není náhodou, že do Číny proudí investice především do výrobní sféry, zatímco Indie se více specializuje na služby a software.

Z hlediska infrastruktury mají jak Čína, tak Indie co dohánět a nemluvíme jen o dopravě, ale také o energetice a telekomunikacích. Tempo jejich rozvoje bylo především v Číně obrovské, ovšem stupeň zanedbanosti v kombinaci s tempem celkového rozvoje způsobily, že nestačilo. V Indii dlouhou dobu rozvoj infrastruktury zaostával, nyní jde o jednu z hlavních brzd dalšího růstu.

Čína zůstává diktaturou, Indie je nejlidnatější demokracií

Z hlediska politického systému je komplikovaná situace hlavně v Číně vzhledem k diktatuře ovládané systémem jedné strany, která je nominálně komunistická. Reálně se jedná o nacionalistickou stranu, která s klasickou komunistickou ideologií nemá moc společného. Problémem je jednak neprůhlednost čínského systému, v němž se nedají vyloučit náhlé prudké zvraty, a také možná kumulace sociálně-politického napětí. To plyne především z nerovnoměrného rozvoje vedoucího k růstu majetkových rozdílů, těžkých podmínek migrujících pracovníků a vytlačování rolníků z jejich půdy. V minulosti jsme často viděli, že v diktaturách, jako je ta nynější čínská, snadno dochází k nenápadnému hromadění společenského napětí, jež se projeví nečekaným výbuchem.

V Indii s rozsáhlou demokratickou tradicí je situace podstatně lepší, ale i zde existuje řada vážných problémů. Místní byrokracie je pověstná nepružností a zkorumpovaností a existují vážná napětí mezi místními náboženskými komunitami (problémem je hlavně islámská menšina). Chudoba tlačí obyvatelstvo k levici a v některých indických státech má silnou pozici komunistická strana.

Čínu i Indii stavěl před vážné problémy demografický vývoj. Jde o první a druhý nejlidnatější stát světa. Čína se rozhodla řešit problém nezvladatelně rychlého přírůstku obyvatel radikálně, tzv. politikou jednoho dítěte. Uspěla v tom, že skutečně podstatně zbrzdila tempo růstu počtu obyvatel, ale vedla ke značnému přebytku mužů nad ženami (chlapec byl jakožto potenciálně výkonnější pracovní síla a živitel preferovanější než dívka) a vytváří také potenciální problémy do budoucna (stárnutí obyvatelstva). Indie ponechává vše na volném vývoji, díky čemuž se v relativně blízké budoucnosti dostane na první místo v počtu obyvatel. Přírůstek obyvatel zatím zvládá a indický demografický strom života se skutečně stromu podobá. Nicméně pokud nedojde ke snížení plodnosti, dostane se časem nevyhnutelně do problémů. Indové mohou jen doufat, že s růstem životní úrovně dojde k podobnému vývoji jako ve vyspělých státech, tj. k podstatnému poklesu porodnosti. Příkladem takového vývoje je ve značné míře Japonsko.

Kdo převezme žezlo?

Čína a Indie představují díky obrovskému počtu obyvatel a rychlému růstu ekonomiky do značné míry budoucnost světového hospodářství. Čína se už dostala z hlediska velikosti ekonomik na druhé místo na světě před Japonsko a za USA. Kolem roku 2050 by se pak mohla stát největší ekonomikou světa. Indie ji bude následovat v těsném závěsu. Už dnes každý z nás může cítit váhu obou ekonomik (i když čínské znatelně více) – stačí se rozhlédnout v supermarketu, kde lze koupit dokonce i čínské zmražené králíky. Čínskému zboží se prostě vyhnete jen stěží. Oba státy se také díky bohatnutí svých obyvatel postupně stávají významnými trhy pro zboží z ostatních částí světa. Na jejich růstu se můžeme spolupodílet i my prostřednictvím investic do společností obchodovaných na akciových burzách. Protože jsou to ovšem značně nezralé trhy, dochází na nich k prudkým výkyvům vázaným jak na kolísání v ekonomických očekáváních, tak na změny nálady na trhu. Jejich prudký rozvoj s sebou nese četná ekonomická, sociální a politická rizika. Ekonomická plynou z nerovnoměrného rozvoje regionálního i odvětvového, následně pak strukturálních nerovnovah. Podobně sociální rizika má na svědomí silně nerovnoměrné bohatnutí a prudký růst majetkových a sociálních rozdílů. Na tom, jak je zvládnou, bude záviset prosperita nejen jejich obyvatel, ale také zbytku světa a do značné míry i ta naše.

Ing. Luboš Mokráš, analytik, Česká spořitelna, srpen 2010

Pro členky klubu