Nejistota nahrává dividendám

 

Léto je obdobím slunce, cestování a dividend. V nejistých dobách, jako je ta současná, to platí dvojnásob.

Když akciové trhy po pádu americké investiční banky Lehman Brothers výrazně ztrácely, začala řada odborníků doporučovat investici do akcií, které mohou nést zajímavé dividendy. V poslední době se zdá, že je oživení americké, potažmo jiných ekonomik trvalejší a může přinést další, byť pomalejší růst akcií. Nejasná situace v Řecku i v dalších jihoevropských zemích ale dál vyvolává obavy. Dividendy či dividendové akcie tak zůstávají zajímavou investicí.

Mnozí domácí investoři hleděli donedávna na zisky v podobě dividend tak trochu skrz prsty. Není divu. Pokud nesou dividendy kolem pěti, výjimečně i deset procent za rok a index PX pražské burzy za tu dobu vzrostl o dvojnásobek nebo i více, proč jim vůbec věnovat pozornost?

 

Časy se ale změnily a navzdory silnému růstu akcií od loňského března nikdo neví, jak se budou akciové trhy vyvíjet dál, což nahrává dividendám a dividendovým akciím. Přinášejí jistotu ve stále poměrně hektické době. Výplata dividend přitom představuje část zisku či vypláceného podílu na zisku, který připadá na jednu akcii, a firma ho tímto způsobem rozděluje mezi akcionáře.

Majitelé prioritních akcií dostávají prioritní (přednostní) dividendu, kdo vlastní – k určitému datu – její klasické akcie, dostává běžnou dividendu. Dividendy nemusejí být vypláceny jen v hotovosti, akcionáři za ně mohou získat i nové akcie. Kromě řádných dividend, vyplácených zpravidla na základě výsledků firmy za předchozí rok, je možné při nějaké příležitosti vyplatit mimořádnou dividendu, nebo, což není příliš běžné, při likvidaci společnosti likvidační dividendu.

Různý pohled na dividendy

Na dividendy přitom existuje více pohledů. Někdo je pokládá za zbytečně vyhozené peníze, které by jinak šly na rozvoj firmy a mohly zvýšit její zisky. Kdyby tedy nebyly vypláceny dividendy a společnost se dál úspěšně rozvíjela, projevilo by se to ve větším růstu jejích akcií. Investoři by je mohli prodat a byli by na tom lépe. Výnos z dividend je navíc zdaňován, v ČR patnácti procenty, o které vlastně investor přijde. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že firma, která vyplácí dividendy, neví, co s penězi.

Na druhé straně samozřejmě existují argumenty, proč má firma dividendu vyplácet, a to pravidelně. Ukazuje tak totiž, že na ně má a umí dobře hospodařit. Je to tedy i signál pro investory, do jaké firmy investovat. A hra na jistotu – co kdyby nebylo opětné investování zisků firmy úspěšné?

Vyplácení dividend je často spojeno s odvětvím či oborem, v němž firma působí. K tradičním dividendovým titulům patří banky, energetické společnosti, nebo třeba i producenti tabáku. Dividendy naopak málokdy vyplácejí technologické i další společnosti, zaměřené na růst hodnoty.

Inflace a dividendový výnos

O atraktivitě firmy z pohledu dividend rozhoduje hrubý dividendový výnos, což je aktuální cena akcií vůči výši vyplácené dividendy. Když od ní odečteme zmiňovanou patnáctiprocentní daň, dostaneme čistou dividendu. V období nízké inflace mohou být přitom zajímavé i relativně nízké výnosy.

V českých podmínkách jsou dlouhodobě považovány za zajímavý titul akcie Philip Morris. Jeho zisky již sice nejsou díky boji s nekuřáky, co kdysi bývaly, nadále však patří k dividendovým stálicím. Vyjdeme-li z očekávané výše dividendy 780 korun na akcii a aktuální ceny, činí hrubý dividendový výnos na akcii k 5. květnu 9,68 %.

Z nejzajímavějších titulů začaly vyplácet dividendy také banky obchodované na pražské burze. V některých případech, jako je Komerční banka, je to pro zahraniční vlastníky jedna  z cest, jak získat zpět část kdysi investovaných peněz. Hrubý dividendový výnos zmíněné banky k uvedenému datu činí 4,66 %, v případě Erste Bank 2,14 %.

Dividendy tradičně vyplácí také Telefónica 02. Letos má podle odhadů činit její hrubá dividenda na akcii 40 korun. Hrubý dividendový výnos k 5. květnu tak činí 9,73 %. U akcií ČEZ jde při předpokládané výplatě 55 korun na akcii o hrubý výnos kolem šesti procent. U Pegas Nonwovens hovoří odhady o dividendě ve výši 0,85 eur na akcii, což představuje dividendový výnos kolem pěti procent.

Hrubý dividendový výnos u pojišťovny VIG se pohybuje kolem dvou a půl procenta. Není jisté, jak tomu bude s výplatou dividend u společnosti NWR. U Unipetrolu se neočekává, podobně jako u developerů Orco a ECM, AAA Auto. Ani růstově zaměřené firmy CME či KIT Digital by dividendy vyplácet neměly. To se ale může samozřejmě změnit. Kdo tedy hodlá sázet na dividendové tituly, měl by je dál sledovat ostřížím zrakem.

Jak dostat dividendu?

O tom, zda bude dividenda vyplacena, rozhoduje (především na základě výsledků za minulý rok a celkové situace firmy) valná hromada. Kdo se jí smí účastnit, záleží na tzv. rozhodném dni. Kdo tedy drží například akcie ČEZ týden před valnou hromadou, má právo účasti na valné hromadě. Málokdo má však dost hlasů, aby mohl reálně něco ovlivnit. Daleko důležitější než účast na valné hromadě je rozhodný den pro nárok investora na dividendu a o něm rozhoduje právě zmiňovaná valná hromada. Tento údaj se dá obvykle zjistit z rozhodnutí předchozích valných hromad.

Některé společnosti, jako například Komerční banka, ho obvykle stanoví stejně jako datum valné hromady, u jiných firem se liší. Může se tedy stát, že si nezkušený investor koupí akcie firmy až v době, kdy už na ni nemá nárok, a dividendu očekává marně.

Akcie společnosti obvykle v době výplaty dividend klesají o její hodnotu, někdy to může být méně. Proto se je vyplatí prodat ještě před výplatou. Pokud je dál považujete za zajímavé, lze využít dobu, kdy jsou levnější, a znovu je koupit. Je ale třeba vzít  v úvahu poplatky a podle toho se rozhodnout, zda bude tato transakce výhodná.

Dividendy prý již sice v posledních třiceti letech netvoří hlavní část výnosů z akcií, od roku 1900 ale podle některých propočtů představují až 70 % veškerých výnosů z akcií. Některé firmy je nyní mohou, i z psychologických důvodů, vyplácet ve větší míře než dosud, aby přesvědčily investory, že je firma po finanční krizi zdravá a vyplácení dividend ji nerozhází.

Než si koupíte dividendovou akcii či akcie, vyplatí se zjistit, kolik stojí, sledovat odhady analytiků (mohou se mýlit, ale obvykle ne příliš), kolik může činit dividenda, a vypočítat si tak hrubý výnos. Pak můžete snadno posoudit, zda se vám podobná investice vyplatí.

Může se stát, že cena akcie i díky dividendě vyroste víc, než kdyby ji firma nevyplácela. Pak má ovšem smysl zvážit, zda akcii raději neprodat ještě před výplatou dividend, a zda ji znovu nekoupit až v době, kdy bude díky vyplacené dividendě levnější.

Další zajímavou alternativou je zaměřit se na nákup některých fondů, které se specializují na koupi akcií společností, jež vyplácejí dividendy. Těží jednak z těchto dividend, ale také  z toho, že jsou akcie podobných firem považovány za zajímavé a mohou růst rychleji než ty, které dividendy nevyplácejí.

František Mašek

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz.

Pro členky klubu