Dobrý vítr pro akcie zemí BRIC


Rozvíjejícím se zemím se loni nedařilo. Platí to i pro skupinu známou jako BRIC, tedy Brazílii, Rusko, Indii a Čínu. Letos by mohlo podle manažerky fondu ESPA Stock BRIC Constanze Faye dojít ke zlepšení. Fond, který řídí od roku 2007, se zaměřuje na akcie nadějných firem a společností z těchto zemí. Constanze Fay věří v jeho úspěšnou budoucnost.

Od roku 2007 jste portfoliomanažerkou fondu ESPA Stock BRIC. Jak jste se k této práci dostala? Byl v tom záměr, nebo sehrála roli spíše náhoda?

V mém vzdělání stejně jako v kariéře vždy hrála správa majetku stěžejní roli. Zabývala jsem se jí již při studiu na Vídeňské univerzitě hospodářství a obchodu, kde jsem získala magisterský titul. Pak jsem pracovala v různých funkcích ve společnostech BNP Paribas Asset Management v Paříži. Jako manažerka zodpovědná za obor informačních technologií jsem se podílela na rozhodování o investicích přesahujících osm miliard korun. Tehdy jsem se podrobně seznámila se situací v Jižní Koreji a na Tchaj-wanu.

Poté jsem ve společnosti Lyxor Asset Management vybírala hedgeové fondy, z nichž vznikaly ve finanční skupině Société Générale různé strukturované produkty. Patřila jsem mezi první, kdo počátkem roku 2007 zaznamenali, že začíná globální finanční krize. Hodně jsem se tehdy poučila o zvládání rizik, což mi dnes umožňuje lépe reagovat na výkyvy cen na rozvíjejících se trzích.

Erste Bank hledala manažera, který by z Vídně řídil fondy zaměřené na rozvíjející se trhy, zejména asijské. Má praxe v oblasti kvantitativních investičních strategií dokonale ladila s přístupem Erste. Navíc jsem si vybudovala síť kontaktů na manažery globálních aktiv a získala velké zkušenosti s řízením investic, které podléhají silným výkyvům. Díky tomu se mi podařilo fond úspěšně provést obtížným rokem 2008.

Jaká je investiční strategie tohoto fondu a jak vybíráte akcie do jeho portfolia?

Fond ESPA Stock BRIC se zaměřuje na defenzivnější akcie z globálních rozvíjejících se trhů a je ideální pro dlouhodobé investory. Vzhledem k širokému rozložení portfolia, které tvoří zhruba 100 pozic, a zaměření fondu na velké firmy z největších rozvíjejících se trhů, je volatilita (výkyvy cen) fondu dva roky nižší než u vybraných amerických a evropských akcií a zůstává na úrovni akciových portfolií z vyspělých trhů. Díky dlouhodobému investičnímu horizontu, důrazu na růst tržní hodnoty investice a vysoký růst zisku firem, do nichž investuje, je fond ESPA Stock vhodný hlavně k úsporám i na penzi. Hledáme akcie atraktivních firem, a to na základě kombinace technických a fundamentálních faktorů a jejich tržního ocenění. To vše tvoří základ modelu, podle něhož hodnotíme vyhlídky jednotlivých zemí a odvětví.  

Loni se akciovým trhům zemí BRIC příliš nedařilo. Bude to letos lepší?

Růst hrubého domácího produktu zemí skupiny BRIC byl loni nižší, což je po oživení v roce 2010 normální. Hospodářské cykly bývají na rozvíjejících se trzích ostřejší než na vyspělých. 
Z makroekonomického pohledu zůstane letos ze zemí BRIC nejzajímavější Brazílie. Dál se daří Číně: její vláda dokázala přivést ekonomický růst na zdravější základy a vytváří vhodné prostředí pro soukromé podnikání, zejména v sektoru spotřebního zboží. Domnívám se ale, že média přinášejí o Číně příliš – často zavádějících – informací, což vede k velkým názorovým rozdílům mezi investory. Indie je mnohem jasnější případ, jelikož trhy indickou vládu potrestaly za nedostatek disciplíny ve státní správě a v boji s inflací. Rozdíly v kvalitě místních firem jsou značné, obecně jsou ale Indové ochotni podstupovat rizika, o čemž svědčí vyšší míra výpůjčního kapitálu v jejich rozvahách. Také výnos akcií a volatilita akciového trhu jsou v Indii příznivější než v dalších zemích BRIC.

Ruské akcie se na rozdíl od ostatních rozvíjejících se trhů většinu loňského roku prodávaly za polovinu tržní hodnoty; a to hlavně kvůli globální averzi vůči riziku, vyvolané obavami z vývoje eurozóny.

Je přitom třeba počítat s tím, že akciové trhy zemí BRIC patří, jako jiné rozvíjející se země, mezi trhy s možnými velkými výkyvy cen. Rozpětí výsledků jednotlivých akcií je navíc velmi široké. Data za loňský rok ukazují změny mezi +200 % až -52 %.
Letos jsem v případě akcií firem ze zemí BRIC optimistická. Hlavně kvůli jejich současnému (nízkému) ocenění. Více než 2,7 miliardy spotřebitelů, největší světové zásoby surovin a liberalizace jejich ekonomik slibují šanci, že se členové skupiny BRIC v budoucnu zařadí mezi vyspělé země.

Fond, který řídíte, se původně nazýval BRICK a investoval i do korejských akcií. Proč se nazývá BRIC a do akcií korejských společností již neinvestuje?

Tvůrci hlavních akciových indexů přeřadili Jižní Koreu mezi vyspělé země, byť řízení tamějších firem zůstává problematické. Od září 2009 již proto nevyhledáváme akcie korejských firem a fond se přejmenoval na BRIC. Aby mohl optimálně těžit z atraktivních investičních příležitostí, může být přitom až pětina aktiv fondu investována na rozvíjejících se trzích mimo země BRIC. 

Při své práci se jistě setkáváte s rozdílným pohledem žen a mužů na různé problémy. Nakolik se to odráží v jejich investičním stylu?

Nemám k tomu statistická data, instinktivně ale cítím, že ženy bývají opatrnější. U fondu ESPA Stock BRIC se to projevuje tím, že jsme ve srovnání s konkurencí méně rizikoví a máme vyšší poměr potenciálního zisku k potenciální ztrátě (reward/risk ratio). Tak nás hodnotí i mezinárodní ratingové agentury, třeba Morningstar.

Na závěr mi dovolte položit tradiční otázku: do čeho investujete vy?

Do fondu ESPA Stock BRIC a do dvou dalších fondů, které mám rovněž na starosti, a to ESPA Stock Asia Infrastructure a ESPA Stock New Consumer.


František Mašek, Hospodářské noviny, únor 2012

Pro členky klubu