Svítání na trzích – nová strategie výběru


Investorky si často kladou otázku, jaká hlavní kritéria zvolit při výběru svých investic. Které vnější vlivy by v budoucnu mohly pozitivně ovlivnit vývoj hodnoty jejich investovaných prostředků? Jsou pouze ekonomické ukazatele tím jediným správným návodem pro rozhodnutí? Nebylo by vhodnější přidat i další parametry, které mohou doplnit předpoklad budoucího vývoje konkrétního trhu ‒ teritoria?
Erste Group představila přibližně před rokem novou strategii pro teritoriální výběr akciových a dluhopisových titulů. Je postavena na kombinaci různých ekonomických i neekonomických faktorů pro výběr kapitálových trhů zemí celého světa. V rámci portfolií přináší tato kombinace nový přístup pro výběr investic. Vhodně tak nabízí diverzifikaci investičního portfolia i na úrovni odlišné filozofie výběru teritorií vhodných k investování.
Podle základního teritoriálního členění rozlišujeme kapitálové trhy rozvinuté (developed markets) a rozvíjející se (emerging markets).

Náskok rozvinutých trhů

Na jedné straně je charakterizuje vysoký objem hrubého domácího produktu, na druhé nyní relativně nízký růst jejich ekonomik. Na příkladu Evropské unie se pro českého investora dá prezentovat také vysoká úroveň regulace místních trhů. Ta přispívá ke stabilitě zejména finančního sektoru. Ekonomická aktivita uvnitř jednotlivých států je podložena vysokou úrovní právní jistoty. Veřejné finance rozvinutých zemí se i díky řešení aktuální finanční a ekonomické krize potýkají s narůstajícími deficity. Tím se do budoucna zvyšuje riziko, že jejich vlády budou tlačeny do situace nutného snižování vládních výdajů. Jedním z palčivých problémů rozvinutých zemí je jejich demografický vývoj. Negativní dopad má jednak úbytek obyvatelstva jako celku (rodí se méně dětí) a s tím související budoucí úbytek aktivní části obyvatel, tedy počet lidí, kteří budou moci pracovat. Mezi rozvinuté země řadíme USA, Kanadu, Japonsko a státy Evropské unie.

Rozvíjející se trhy

V posledních dekádách zažily vysoké meziroční růsty svých ekonomik, podpořené růstem ekonomických standardů a inovací. Veřejné výdaje jsou investičního charakteru, v jednotlivých zemích dochází k výstavbě infrastruktury (silnic, železnic, vodních děl, IT infrastruktury atd.). V porovnání s rozvinutými trhy je jejich regulatorní prostředí zatím méně rozvinuté a regulace dosud spíše následuje potřeby jednotlivých ekonomik. Jejich populační vývoj také není bez rizik, nicméně roste počet aktivně pracujících lidí. Mezi hlavní země rozvíjejících se trhů patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína, dále pak ostatní asijské a latinskoamerické země.
Při pohledu na tyto charakteristiky se zdá, že by byla vhodná kombinace pozitivních ukazatelů z obou teritorií. Pak by taková strategie mohla v budoucnu přinést investorům očekávaný úspěch. A to je základní stavební kámen investiční strategie pro teritoriální výběr trhů, kterou Erste Group nazývá „Rising Markets“. Pro své akciové investice ji nyní mohou využít také investoři v České spořitelně.

Nová strategie

Rising markets, nebo také „vycházející trhy“, jsou tedy země, které by měly mít následující základní parametry: růst práceschopné části obyvatelstva a vysoký ekonomický růst společně s vysokou úrovní ekonomické stability. K tomu hledáme takové země, které netrpí vysokou úrovní korupce a kde roste životní úroveň obyvatel. Neméně důležité je „vybírat“ země prosté razantních politických změn. Výsledkem je investiční prostor, který při nadprůměrném ekonomickém růstu přinese relativní stabilitu (politickou, ekonomickou) spolu s pozitivním demografickým vývojem a rostoucí životní úrovní.

Jak vypadá faktický výběr zemí pro konkrétní fond? V prvním kroku je zvolen investiční prostor, a to na základě vstupních dat zemí, jejichž zdrojem jsou analýzy a reporty Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Organizace spojených národů (OSN). Základními parametry jsou dostupná ekonomická data.
Ve druhém kroku se z prvotního seznamu vyjme dvacet nejbohatších zemí světa. Jsou to ty rozvinuté s relativně nízkým ekonomickým růstem, a tedy i relativně nízkým růstovým potenciálem. Následně je vyřazeno dalších dvacet zemí, nyní těch nejchudších. Důvodem je jejich nejistý ekonomický a politický vývoj, který neodpovídá standardu. 
Do analýzy ještě přicházejí další dva vstupy. Prvním je Corruption Perception Index organizace Transparency International pro hodnocení míry korupce v jednotlivých zemích. Ta je mimo svůj morální rozměr také ukazatelem určitých vícenákladů v ekonomice. Druhým jsou data Human Development Index OSN. Prezentuje úroveň kvality lidského života, porovnává údaje o chudobě, gramotnosti, vzdělání, průměrné délce života a porodnosti. OSN jej sestavuje již od roku 1993. Následuje porovnání údajů o růstu HDP a populačního vývoje ve sledovaných ekonomikách.

Populační vývoj je zásadním parametrem pro budoucí vývoj ekonomiky. Mimo často diskutovanou souvislost s financováním penzijních systémů jde také o faktickou budoucí možnost využití pracovní síly. Při porovnání některých evropských zemí můžeme vidět, že například největší evropská ekonomika, Německo, která má v současnosti stejně jako Turecko zhruba 82 milionů obyvatel, bude v následujících letech s ohledem na vývoj populace spíše stagnovat. Naopak v Turecku bude obyvatel postupně přibývat. Důležitá je pochopitelně také struktura populace, zejména poměr počtu aktivních obyvatel oproti celku. Trhy, které nesplňují nastavená kritéria, vypadávají z výběru.

Posledním, doplňujícím krokem je pak vyřazení takových zemí, které mají momentálně nějaký politický problém nebo je postihla přírodní katastrofa.

Index Rising Markets

Aktuálně jsou v indexu Rising Markets zastoupeny kapitálové trhy Číny, Indie, Brazílie, Mexika, Indonésie, Ruska, Turecka, Saúdské Arábie, Egypta, Thajska, Malajsie, Argentiny, Jihoafrické republiky, Kolumbie, Polska, Vietnamu, Filipín, Peru, Alžíru, Chile, Kazachstánu, Ukrajiny, Rumunska a Maroka. V každé z těchto zemí fond nakupuje akcie společností, které obvykle patří mezi pět největších „akcií“ v každé zemi. Druhou podmínkou pro nákup konkrétní společnosti je pak vysoká hodnota denního obchodování s akciemi.

Fond Espa Stock Rising Markets

Výsledkem výše popsaného strukturovaného procesu teritoriálního výběru dle daných kritérií se dostáváme k „investičnímu prostoru“, v němž se pohybuje Espa Stock Rising Markets Fund. Je ideálním doplňkem pro investici v rozvíjejících se trzích (tj. např. Espa Stock Brick). Investorka vstupuje do široce diverzifikovaného portfolia řízeného s vysokou mírou disciplíny s ohledem na konstrukci indexu a limitované možnosti se od indexu odchýlit. Prostřednictvím fondu také může nakoupit i akciové tituly, do nichž by jako retailový investor nemohla investovat. Jedná se zejména o ty z některých asijských a afrických trhů, jež nejsou běžně zastoupeny ve standardních investičních strategiích. Investiční potenciál také doplňuje možné posílení lokálních měn. Fond ale není zajištěn do české koruny.

Každá investorka by měla mít na paměti, že se jedná o plně zainvestovaný akciový fond, a tedy o instrument s vysokými výkyvy ceny. Doporučený investiční horizont je delší než pět let. Fond je tak atraktivní a velmi vhodný pro pravidelné investování.

Jan D. Kabelka, ředitel podpory prodeje a investičních služeb pro střední a východní Evropu, Erste Asset Management GmbH

Pro členky klubu