Jak na investiční certifikáty


Investiční certifikát je zvláštním typem dlužního úpisu, který vydávají nejčastěji banky. Investoři jej kupují jako cenný papír. Později mohou realizovat zisk prodejem nebo při výplatě k datu jeho splatnosti.

Princip certifikátu představil v Americe John Tappan již v roce 1894. Jeho držitele opravňoval vyzvednout si ke stanovenému datu vloženou částku spolu s předem známým úrokem. Dnešní certifikáty jsou v elektronické podobě a jejich výnos vzniká mnoha různými způsoby. Jako všechny dlužní úpisy jsou i certifikáty spojeny s kreditním rizikem, tedy schopností jejich emitenta dostát svým závazkům.

Certifikát koupíte nebo prodáte na burze prostřednictvím obchodníka s cennými papíry. Nemáte-li přímé spojení, nejsnadnějším způsobem je zajít na pobočku. Za každý pokyn zaplatíte poplatek. Burza zajišťuje průběžné zveřejňování ceny, za kterou můžete certifikát kdykoliv koupit nebo prodat. Co všechno můžete od svého certifikátu očekávat, najdete v jeho prospektu. Některé, především ty zahraničních bank, jsou velmi obsáhlé. Zejména americké materiály s velkou důkladností (až na několika desítkách stran) popisují různé scénáře vývoje podkladového aktiva a odpovídající výnosy či rizika možné ztráty. 

My se omezíme jen na popis vlastností základních typů investičních certifikátů, s nimiž se můžete setkat na pražské burze. Naše příklady vycházejí z reálných čísel, která jsme pro potřeby našeho výkladu trochu zjednodušili. Skutečné hodnoty se samozřejmě neustále mění – aktuální informace o nich najdete i na internetu.

Certifikát na(d) zlato?

Počátkem letošního roku se zlato prodávalo za 1 800 dolarů za unci. Nyní (v srpnu 2013) je zlato o třetinu levnější a vypadá jako zajímavá investiční příležitost. Podívejme se, jaké možnosti skýtá aktuální nabídka. K rozhodnutí, který certifikát vybrat, potřebujete mít jasný názor na to, kam se pravděpodobně vydá cena zlata během trvání vaší investice.

Řekněme, že podle vás cena zlata určitě dlouhodobě poroste. Vyzkoušejme proto nejprve indexový certifikát. Ten vám dává stejná práva na výnos jako vlastníkovi skutečného zlata. Dnes se jedna unce prodává asi za 1 300 dolarů. Při směnném kurzu 20 korun za dolar to dělá 26 tisíc korun. Certifikáty jsou však levnější. Jeden odpovídá jedné desetině unce, tedy 130 dolarům, takže ho můžete pořídit za 2 600 korun. Kolik certifikátů nakoupíte, záleží jen na vás.

Cena zlata, a tedy i certifikátů, se mění každým okamžikem. Vy však v souladu se svým investičním názorem budete čekat, až cena zlata vzroste. Prodáte-li své certifikáty, když zlato stoupne o 10 procent, bude shodný i výnos vaší investice, protože úplně stejně vzroste cena vašich certifikátů. Pokud však svému přesvědčení přestanete věřit a certifikáty prodáte za cenu nižší, než za jakou jste je koupili, samozřejmě proděláte.

Zlato se obchoduje v dolarech. Hodnota certifikátu v korunách se tak může změnit, i když cena zlata v dolarech zůstane stejná. Kdyby například dolar oslabil na 19 korun, hodnota certifikátu klesne na 2 470 korun. Je to stejné jako u všech investic v zahraniční měně. Při posílení koruny dostaneme po přepočtu méně korun, při oslabení naopak více. Váš názor by proto měl zahrnout i úvahu o budoucím vývoji směnného kurzu.

Můžete také dospět k závěru, že cena zlata v horizontu několika měsíců výrazně neporoste, ale ani dál zásadně neklesne. Pak zkuste vybrat bonusový certifikát. Koupíte jej také zhruba za 2 600 korun. Slibuje, že když dnešní cena zlata nepoklesne o 200 dolarů nebo více (a dolar neoslabí), dostanete za půl roku nejméně 2 940 korun, protože cena certifikátu s bonusem je 147 dolarů. Což by představovalo výnos přes 13 procent.

Pokud by se však cena zlata někdy dotkla stanovené bariéry 1 100 dolarů, o nárok na bonus přijdete. Od této chvíle na tom ale budete podobně, jako kdybyste původně koupili indexový certifikát, který přesně kopíruje cenu zlata.

Asi se ptáte, proč se prodávají indexové certifikáty, když bonusové slibují navíc zajímavou prémii, a to dokonce i při poměrně velkém poklesu ceny zlata. Důvodem je omezení vašeho maximálního výnosu. I kdyby totiž zlato vyrostlo na 2 000 dolarů, nevyplatí váš bonusový certifikát víc než jeho stanovený CAP1, což je zde ekvivalent 147 dolarů. Výnos indexového certifikátu naproti tomu není nijak omezen.

Představme si ještě jinou situaci. Dospěli jste k přesvědčení, že cena zlata (například po rychlém oslabování dolaru) v několika týdnech alespoň krátkodobě poroste. Pak můžete sáhnout po ještě odvážnější investici. V nabídce najdete turbo certifikát long. Zjistíte, že stojí jen 720 Kč. Za cenu jednoho indexového nebo bonusového certifikátu tak teoreticky nakoupíte 3,6 turbo certifikátů. Při růstu ceny zlata o každé 1 procento tedy vaše investice vydělá 3,6 procenta. Tomuto násobnému zvyšování výnosu se říká příznačně „páka“. Porovnejte: když investice do indexového certifikátu vydělá 10 procent, stejně velká investice do turbo certifikátu vynese 36 procent!

Šance na vysoký výnos není samozřejmě zadarmo. Jakmile začne cena zlata klesat, bude mnohem rychleji padat i hodnota našeho certifikátu (opět 3,6krát rychleji než cena zlata). Kdyby se cena zlata dokonce dotkla stanovené bariéry 1 000 dolarů za unci, certifikát skončí. Označení knock-out2 je přiléhavé, protože vy dostanete vyplacenu jen zbytkovou hodnotu certifikátu3. Jste-li ovšem od přírody pesimista, budete spíše počítat s poklesem ceny zlata. Pak zvolte certifikát short, který se zhodnocuje právě v takovém případě. Budete-li chvíli sledovat cenu zlata a cenu nějakého turbo certifikátu, brzy zjistíte, že s přibližováním ceny zlata stanovené bariéře hodnota certifikátu rychle klesá a zvyšuje se i páka. S narůstajícím rizikem dotyku přibližující se bariéry tak roste i možná odměna ve formě vysokého znásobení výnosu. Platí to i naopak.

Investiční certifikáty na pražské burze

Zlato, stříbro, ropa a další komodity nejsou jedinou možností investování. Na burze v Praze najdete certifikáty, které vydělávají na kolísání kurzu dolaru, eura či britské libry nebo na růstu a poklesu cen akcií. Objevíte tu bonusové certifikáty na českou akcii Telefonica CR nebo na americkou akcii Apple, turbo certifikáty na ČEZ, ERSTE Bank i další tituly. A chcete-li investovat s menším rizikem do portfolia akcií, můžete vyzkoušet indexový, bonusový nebo turbo certifikát, který odvozuje svou cenu od německého indexu DAX.  Na webu https://cz.products.erstegroup.com/Retail/cs najdete úplnou nabídku certifikátů ERSTE Group.

Petr Schůt, Česká spořitelna

------------------------------------------------------------------------
Slovníček:
1 CAP je emitentem určená hranice, od níž se majitel certifikátu již nepodílí na zisku ze stoupajícího kurzu podkladového aktiva.
2 Knock-out bariéra je hodnota/hranice stanovená emitentem certifikátu, při jejímž dosažení certifikát končí, stává se téměř bezcenným a vyplacena je jen zbytková hodnota certifikátu.
3 Zbytková hodnota je rozdíl konečné hodnoty certifikátu proti stanovené ceně. Ta je u turbo certifikátů důležitým parametrem k jejich ocenění. Cena (kurz) turbo long certifikátu se určí jako rozdíl mezi aktuální výší ceny zlomku podkladového aktiva a ceny strike4. U turbo short certifikátů se vypočítá jejich cena odečtením ceny strike od ceny zlomku podkladového aktiva.
4 Cena strike je cena, za niž má vlastník opce právo koupit (koupená call opce) nebo prodat (koupená put opce) podkladové aktivum.


Pro členky klubu