Turecko zůstává zemí zaslíbenou


Když se řekne Turecko, část Čechů si představí příjemnou a stále poměrně levnou dovolenou v zemi s krásnými plážemi, přívětivě teplým mořem, velkým počtem antických památek, ale také přírodních krás. Pomyslnou zemí zaslíbenou se ovšem může stát rovněž pro investory. Naznačil to loňský rok, kdy výnos akciového indexu istanbulské burzy ISE 100 dosáhl v eurech 58,3 procenta, v domácí měně přibližně 52 procent, a byl tak jedním z nejvyšších na světě. Faktem je, že Turecko je z řady důvodů řazeno k nejperspektivnějším zemím.

Dosahovat pravidelně podobného výnosu je problematické i v rozvíjejících se zemích, k nimž Turecko nadále patří. Přesto by mělo dál zůstat v hledáčku investorů. Tamější ekonomika může těžit především z velkého domácího trhu, snaží se ovšem rozvíjet také vývoz, o čemž se ostatně budeme moci osobně přesvědčit i na letošním podzimním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Jeho partnerem totiž bude právě Turecko. 
Na rozdíl od České republiky má přitom tato země velkou výhodu v celkovém počtu obyvatel. Jejich počet přesahuje 75 milionů, výhodou je velmi nízký průměrný věk tureckého obyvatelstva, který v roce 2011 dosáhl 29,2 let. Země tedy může těžit z velkého a rychle se rozvíjejícího domácího trhu, a není tedy tolik závislá na vývozu jako česká ekonomika. Shodnou předností obou zemí je pak výhodná poloha. V případě Turecka je to role spojovacího článku mezi Evropou a Středním východem. Není proto náhoda, že jedním ze záměrů země je vybudovat v Istanbulu největší letiště na světě, které za rok přepraví 150 milionů cestujících. To může pomoci celé ekonomice a především cestovnímu ruchu, který se čile rozvíjí právě v největším tureckém městě, ale i v mořských letoviscích.

Dalším plusem turecké ekonomiky je fakt, že se zemi podařilo výrazně omezit míru inflace.  Také politická situace zde zůstává, zejména ve srovnání s většinou okolních zemí, relativně stabilní. Zahraniční investice do Turecka stejně jako zájem cizích investorů o tamní akcie mohou napomoci výraznému zlepšení ratingu od ratingové agentury Fitch na investiční stupeň. Tentýž krok se předpokládá i v případě největších a nejrenomovanějších světových ratingových agentur, tedy Standard and Poor’s a Moody’s. To je v době, kdy tyto instituce naopak řadě zemí ratingy snížily, respektive snižují, pro investory rovněž silným argumentem k zamyšlení. 
 
Všechna tato fakta jsou důvodem, proč je země v posledních letech řazena do nově vytvářené skupiny TIMBI, a to spolu s Indií, Mexikem, Brazílie a Indonésií, respektive do skupiny, kterou odborníci americké banky Goldman Sachs nazvali MIST a zařadili do ní Mexiko, Indonésii, Jižní Koreu a právě Turecko.  
Hospodářský růst těchto států by měl podle odborníků překonávat výkon některých ekonomik skupiny zemí BRIC, k níž experti vedle Brazílie a Indie řadí rovněž Rusko a Čínu.


Pozor na výkyvy

Turecká ekonomika v loňském roce podle odhadů vzrostla o tři až čtyři procenta. Její letošní růst může být podle odborníků přibližně stejný. Míra inflace má zůstat stabilní a pohybovat se kolem šesti procent. Zadlužení země dosahuje necelých 38 procent, a je tedy ve srovnání s  průměrem dosahovaným ve světě poměrně nízké.   
Je ovšem třeba podotknout, že nic není pouze bílé, nebo naopak černé. Příkladem může být Istanbulská burza cenných papírů, která vznikla v roce 1986 a prošla v posledních jedenácti letech řadou výkyvů. Její akciový index ISE 30 se proto vyznačuje řadou silných nárůstů, ale také velkých korekcí. Turecko a tamní firmy představují nicméně navzdory tomu nesporně zajímavou investiční příležitost, a to především pro investory, kteří jsou ochotni více riskovat a investovat na delší dobu, jak je ostatně v případě akcií doporučováno. Vliv jakýchkoliv cenových výkyvů je navíc vždy možné eliminovat pravidelnými investicemi.

Velmi zajímavou investiční příležitost představují rovněž dluhopisy. Výnosy desetiletých státních dluhopisů, které dosahovaly ještě před rokem více než devíti procent, mírně poklesly a aktuálně se pohybují kolem sedmi procent. To představuje ve světě velmi nízkých úrokových sazeb zajímavé zhodnocení. Pokles výnosů dluhopisů je zároveň znamením, že investoři této zemi nesporně věří.

Po silném růstu tureckých akcií v minulém roce se může část investorů logicky obávat korekce a oslabování jejich cen. Ty je ovšem možné využít k levnějším nákupům. Odborníci jsou po finanční krizi v odhadech budoucího vývoje světa, regionu i jednotlivých zemí pochopitelně opatrnější, než dřív, zdá se ale, že Turecku vcelku věří. Experti z rakouského Erste Sparinvestu například soudí, že turecké akcie letos zaznamenají dvouciferný nárůst.

Na druhé straně je ovšem třeba počítat také s určitými riziky. Předně upozorňují, že v cenách akcií tamních firem je již v určité míře započten předpokládaný pozitivní vývoj. Dalším rizikem je případný pokles nebo pomalý růst evropské nebo americké ekonomiky, stejně jako zpomalení tempa hospodářského růstu v rozvíjejících se zemích, které by se samozřejmě mohlo logicky projevit v nepříznivém vývoji tureckého hospodářství. Určité nebezpečí představuje rovněž případné rozšíření konfliktu se Sýrií, negativní vliv na tureckou ekonomiku by pravděpodobně mělo rovněž zvýšení cen komodit, které musí země dovážet.  A jistým rizikem mohou být rovněž pokračující snahy části politiků o stále větší islamizaci země.  

Fondy, ale i další investiční nástroje
    
Kdo chce investovat v Turecku, může využít akciové, případně jiné typy investičních či podílových fondů zaměřených přímo na tuto zemi nebo jiné, které investují v tomto regionu. K dispozici jsou také investiční certifikáty. Nabídka fondů, které investují pouze do tureckých akcií, je na českém trhu poměrně omezená. Nabízí je prakticky jen Erste Sparinvest, francouzská BNP Paribas a britská finanční skupina HSBC. Většinou v eurech či dolarech, v korunách lze naproti tomu koupit fond Espa Stock Istanbul, který založila v roce 2001 investiční společnost Erste Sparinvest.
   
Navzdory výkyvům ceny tureckých akcií přesáhl v posledních pěti letech průměrný roční výnos fondu v korunách 16 procent. Podobně jako řada jiných fondů zaznamenal také fond Espa Stock Istanbul v průběhu globální finanční krize koncem roku 2008 a na začátku roku 2009 výrazný pokles ceny, pak ovšem hodnota jeho podílových listů výrazně posílila. V září roku 2010 následoval další výkyv směrem dolů, následně opět vystřídaný výrazným nárůstem ceny tohoto podílového fondu. V loňském roce tento fond investorům nakonec v přepočtu na koruny vydělal více než 52 procent.

I když jsou perspektivy Turecka i tamního akciového trhu nadále považovány za příznivé, podobný výnos lze těžko od fondu očekávat pravidelně. Případné výkyvy hodnoty jeho podílových listů však lze eliminovat pravidelnými investicemi, při nichž se zisk i ztráta průměrují. Doporučená minimální délka investice do fondu Espa Stock Istanbul přitom činí pět let a déle.

Klient může do téhož fondu investovat také v eurech. Výhodou tureckého trhu je jeho velká likvidita. Na začátku tohoto roku zaznamenal turecký trh předpokládanou korekci, čehož lze rovněž využít k levnějším nákupům.
 
K investování na tureckém trhu je možné využít i další nástroje, jako jsou například investiční certifikáty. Jde o cenné papíry podobné dluhopisům, jejichž emitent se zavazuje, že za stanovených podmínek uhradí při prodeji jejich cenu. Certifikátů je velké množství. Patří k nim nedávno vydaný indexový certifikát ISE 30, vedený v eurech, který kopíruje třicet nejlikvidnějších tureckých akcií s nejvyšší tržní kapitalizací. Hodnota certifikátu vychází z vývoje indexu ISE 30 istanbulské burzy. Investoři, kteří jsou ochotni více riskovat, mohou kromě toho využít také některé turbocertifikáty a jejich prostřednictvím spekulovat na růst nebo pokles ceny akcií. Jde o produkty s takzvanou pákou, jejichž případný zisk, ale také ztráta se v předem stanoveném poměru násobí. Také certifikáty na turecké akcie nabízí skupina Erste.


Před branami Unie a olympiádou?

Budoucnost Turecka tedy vypadá navzdory některým naznačeným potenciálním rizikům poměrně příznivě. Země po řadu let usiluje o přijetí do Evropské unie. Pokud by k tomu konečně došlo, atraktivita turecké ekonomiky a samozřejmě také akcií místních společností pro zahraniční investory by se výrazně zvýšila. Stačí si připomenout, jakou vzpruhou se stal vstup České republiky do Evropské unie pro naši ekonomiku, ale i akciový trh.

Dalším, a možná o něco reálnějším impulzem pro rozvoj turecké ekonomiky by se mohl stát sport: pokud by se Turecku podařilo uspět a získalo by pořadatelství letních olympijských her v roce 2020, může to zvýšit růst a dál zvednout zájem o turecké akcie.  

I bez této podpory zůstává nicméně Turecko a istanbulská burza, na níž se obchoduje s 320 akciovými tituly, velmi zajímavým trhem, jemuž by měli investoři věnovat zvýšenou pozornost.


František Mašek, Hospodářské noviny (s přispěním Erste Sparinvest)

 

Pro členky klubu