Svět investic jako na dlani


Navzdory postupující globalizaci a digitalizaci současného světa považuje stále většina populace investice za něco komplikovaného, nesrozumitelného a spojeného s nejistotou. Poptávka po maximální jednoduchosti, transparentnosti a uživatelském komfortu dala vzniknout novým podílovým fondům You Invest pro affluentní segmenty České spořitelny – Erste Private Banking a Erste Premier.

Je tomu zřejmě poprvé, co byla při zrodu investičního produktu povýšena forma na úroveň obsahu. Smyslem tohoto produktu je vyjít klientovi co nejvíce naproti a zároveň jej vtáhnout do světa investic. Tomu ostatně napomáhá i mírně sugestivní obchodní pojmenování této řady podílových fondů. Angličtina v názvu také prozrazuje, že se jedná o investiční koncept, který byl s úspěchem implementován napříč celou skupinou Erste a opírá se o mezinárodně platné principy. Nový koncept zde ale v žádném případě neznamená nevyzkoušený. Základní signál potenciálnímu investorovi je každopádně zřejmý od samého počátku: svět investování nebyl nikdy jednodušší a pohodlnější.

Typický klient rád přenechá jednotlivá investiční rozhodnutí specialistům, zároveň však chce přiměřeně rozumět tomu, co se děje s jeho penězi. Investiční koncept YOU INVEST umožňuje klientům skrze moderní komunikační platformy, jakými jsou speciální webové stránky s videokomentáři, webináři a blogy, zvolit si vlastní frekvenci získávání informací o své investici. Ideálním zákazníkem YOU INVEST fondů je tak ten, kdo má nehledě na svůj věk pozitivní přístup k informačním technologiím a rád získává informace pohodlně v online režimu.

Podílové fondy jsou řízeny Investiční společností České spořitelny – mimochodem jde o tým, jemuž byla za rok 2014 renomovaným časopisem World Finance udělena cena pro „Nejlepší investiční společnost v České republice“. Původní optimistická očekávání se prozatím naplňují – jen za letní měsíce přilákaly tři nové YOU INVEST fondy více než 300 milionů korun nových investic.

Tři tváře YOU INVEST
Aktivně řízené podílové fondy YOU INVEST nabízejí celkem tři různé investiční strategie – solid, balanced a active –, které dokážou pokrýt různé rizikové profily převážné většiny zájemců o moderní kolektivní investování, od konzervativních až po relativně agresivní. Je tak lhostejné, zda klient zamýšlí zajistit děti na studiu, stát se v důchodu finančně nezávislým, nebo „jen“ rozšířit své současné investiční portfolio.
 
Prvním typem zmíněných investičních strategií je konzervativní fond YOU INVEST solid. Je určen především těm, kdo by rádi dosáhli zajímavého zhodnocení svých finančních prostředků, aniž by se vystavovali příliš velkému riziku možných ztrát. Minimálně osmdesát procent prostředků fondu je s cílem eliminace volatility (kolísavosti) alokováno do dluhopisů a instrumentů peněžního trhu a pouze maximálně dvacet procent prostředků může být investováno do akcií a alternativ.

Poněkud jiný typ strategie volí vyvážený podílový fond YOU INVEST balanced. Ten je ideální volbou pro toho, kdo potřebuje mít jistotu návratnosti vložených prostředků, avšak současně je více otevřen akciovému trhu a s ním spojeným vyšším kolísáním hodnoty investice. Tomu je v portfoliu vyhrazen až třicetiprocentní podíl, dalších až deset procent prostředků může být – stejně jako v případě investiční strategie solid – vloženo do alternativ.

Dynamická strategie YOU INVEST active pak cílí na investory hledající atraktivní akciové příležitosti a s tím korelující vysoké zhodnocení investované částky. Do akcií může být alokována až polovina majetku fondu a do alternativ – shodně se strategiemi solid a balanced – až desetina finančních prostředků. To vše s ohledem na aktuální investiční příležitosti, které manažeři všech tří fondů zohledňují prostřednictvím jejich aktivní správy.

Co znamená globální taktická alokace
Portfolio manažeři investují do několika tříd aktiv – akcií, dluhopisů a alternativních nástrojů – pod taktovkou takzvané globální taktické alokace. Tato investiční strategie – odborně nazývaná absolute-return – využívá širokého spektra cenných papírů a kapitálových trhů tak, aby se v dobrých dobách co nejvíce využívalo jejich růstového potenciálu. Naopak v období korekce kapitálových trhů tento investiční styl poměrně rychle „uteče“ z nejvíce rizikových aktiv, popřípadě vyhledává taková aktiva, která nemají stejnou cenovou souvztažnost. Snižuje se tak výrazně volatilita kurzu podílového listu s tím, že se obětuje jen malá část výnosového potenciálu fondu. Tato produktová řada je tak vhodná i pro konzervativní investory, kteří nemají s investováním příliš zkušeností.

Začít investovat do fondů YOU INVEST navíc nevyžaduje nijak velkou hotovost – jednorázová investice je možná od padesáti tisíc korun a pravidelné investování pak od jednoho tisíce korun měsíčně. Důležitým atributem fondové investice je daňově příznivý režim. Takzvaný daňový test byl k 1. lednu 2014 prodloužen ze šesti měsíců na tři roky a teprve jeho uplynutím je výnos z prodeje cenného papíru včetně podílového fondu osvobozen od daně. Tento krok má dopady jak na čistý výnos pro koncového klienta, tak i na související administrativu. V opačném případě nastává povinnost podávat daňové přiznání, případně najímat daňového poradce a podobně. YOU INVEST fondy tento problém řeší tím, že veškerá aktivní správa majetku nadále probíhá uvnitř fondu za výhodného daňového režimu platného pro jednotky kolektivního investování (pětiprocentní sazba daně), zatímco investorovi není generována žádná daňová povinnost.

Informace pohodlně a v klidu
Nové webové stránky s vlastním grafickým konceptem jsou klientovi průvodcem světem financí a v přiměřeně stručné podobě nabízejí pravidelně aktualizované měsíční reporty s detailní strukturou portfolia, aktuální výkonností včetně interaktivního grafu a rovněž stručný komentář portfolio manažera k současnému dění či změnám ve struktuře portfolia.

K dispozici je nejen úvodní video, ale také jeho pravidelná měsíční aktualizace. V září se také uskuteční první webinář na (polo)odborné téma. Všechny relevantní informace jsou tak k dispozici na jednom místě, jednoduše dostupné v reálném čase odkudkoli s pomocí počítače, mobilního telefonu či tabletu. Nutno dodat, že veškerá podpora a komunikace je samozřejmě vedena v českém jazyce.

V současném nízkoúrokovém světě jsou konzervativní smíšené fondy logickou odpovědí na nízké výnosy z tradičních spořicích produktů (depozita, spořicí účty). Profesionální aktivní správa, investiční styl absolute-return a maximální zjednodušení by měly být zárukou i pro konzervativní klienty.
 

Slovníček:
• volatilita – kolísání hodnoty aktiva (ceny, kurzu), reprezentuje rizikovost instrumentu
• alokace – rozložení, resp. struktura (např. portfolia)
• webinář – seminář/prezentace probíhající prostřednictvím internetu
• globální taktická alokace – aktivní řízení portfolia v rámci strategických vah jednotlivých tříd aktiv, využívá širokého prostředí kapitálových trhů
• absolute return – investiční styl kladoucí vysoký důraz na snížení rizika ztráty v obdobích poklesu kapitálových trhů i za cenu opožděného návratu do znovu rostoucího trhu
• dezinvestovat – prodávat riziková aktiva z portfolia (snižovat rizikovost produktu)
• korekce kapitálových trhů – krátkodobý pokles cen na finančních trzích
• affluentní segmenty – movitější klientela

Pro členky klubu